Μαγιορκίνης: Η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο στην Ελλάδα – Εμβόλιο τέλος του έτους

Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. Επισημαίνει ακόμη ότι η πλήρης κανονικότητα στη ζωή μας θα επανέλθει με την κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο πιστεύει ότι θα προηγηθεί χρονικά μίας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν «αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης».

Σχετικά με τα τεστ αντισωμάτων ο επιδημιολόγος εξηγεί ότι η χρηστικότητα τους μέχρι στιγμής έχει θεωρηθεί χαμηλή στη χώρα μας, και ως εκ τούτου φρονεί ότι καλώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.

Αναφορικά με την εικόνα στην Ελλάδα, 19 ημέρες μετά την έξοδο από την καραντίνα ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει:

«Ο αριθμός των ορφανών κρουσμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, σταθερά κάτω από 10. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο. Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε αλυσίδες σχετιζόμενων κρουσμάτων, που μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα του ιού να ξεφύγει με δυναμική υπερμετάδοσης, όπως είδαμε χθες. Δηλαδή 21 κρούσματα εκ των οποίων τα δύο ορφανά και τα 19 από αλυσίδα μετάδοσης.

Ερωτηθείς για το τι ρόλο έπαιξαν τα μπάνια του λαού και ο συγχρωτισμός στις πλατείες είπε ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την επίδραση από τα μπάνια του λαού, ενώ ο συγχρωτισμός στις πλατείες δεν φαίνεται να συμμετείχε σε γεγονότα υπερμετάδοσης.

«Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε επιφυλακτικοί στις ερμηνείες που δίνουμε σε περίοδο ύφεσης της επιδημίας, διότι είναι και θέμα τύχης αν θα μπει ένα κρούσμα στις δυνητικές εστίες» σημειώνει.

 

SHARE