Μ.Σεντένο: “Πιθανά” μέτρα για το χρέος στο τέλος του προγράμματος

 

Ερωτηματικά δημιουργεί  ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο με την απολογιστική επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του για το προηγούμενο Eurogroup.Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν εφόσον κριθεί ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, τονίζει.Επαναλαμβάνει μεν ότι τα μέτρα για το ελληνικό  χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, αλλά όπως αναφέρει, “στη συνεδρίαση έγινε μια αρχική ανταλλαγή απόψεων για το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και στο βαθμό που είναι απαραίτητα, υπό τον όρο της επιτυχημένης ολοκλήρωσης.Εχουμε δώσει εντολή στους θεσμούς να ετοιμάσουν μια τελική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βαθμονομήσουμε (calibrate) το πακέτο των πιθανών μέτρων στο χρέος».

Ως επόμενο βήμα καλούμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα prior actions έγκαιρα πριν από την συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να πάρουμε πολιτικές αποφάσεις τον Ιούνιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, περιλαμβανομένων του πιθανού πακέτου μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και τη διάθεση της τελευταίας δόσης».

Το Eurogroup καλωσόρισε την συμφωνία για το SLA επί της 4ης αξιολόγησης, το οποίο ο Μ. Σεντένο χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

SHARE