Λιβύη: Κατάπαυση πυρός ανακοίνωσε ο Σάρατζ – Προς εκλογές

upd: Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν ξεχωριστά σήμερα πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» η οποία χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει Τρίπολη, ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο μια ανακοίνωση.

Στη δήλωση αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ «έδωσε οδηγίες σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις επιχειρήσεις σε όλα τα εδάφη της Λιβύης».

Σστις 17 Αυγούστου, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ, Χουλουσί Ακάρ και Xαλίντ Μπιν Μοχάμαντ αλ Ατίγια, καθώς και ο Γερμανός ΥΠ ΕΞ Χάικο Μάας είχαν επισκεφθεί την Τρίπολη σε μια προσπάθεια επίτευξης εκεχειρείας στη διαιρεμένη Λιβύη.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία, σημειώνοντας ότι θα αποτρέψει την ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη χώρα. Όπως είπε με την εκεχειρία η στρατηγικής σημασίας Σύρτη θα μετατραπεί σε προσωρινή έδρα ενός νέου προεδρικού συμβουλίου, που θα φυλάσσεται από δυνάμεις ασφαλείας από διάφορες περιοχές της χώρας. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη χαιρέτισε τις δηλώσεις των δύο πλευρών ζητώντας την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΣΙΣΙ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση από τις αντίπαλες αρχές στη Λιβύη μιας κατάπαυσης του πυρός και της προσεχούς διοργάνωσης εκλογών.

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια», ανέφερε ο Σίσι μέσω του Twitter.

«Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας» σ’ αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο αιγύπτιος πρόεδρος

SHARE