Λιβύη: Εκεχειρία!

Ο  Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που πολιορκεί την Τρίπολη και προσπαθεί εδώ και εννέα μήνες να την καταλάβει, ανατρέποντας την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που εδρεύει εκεί, ανακοίνωσε ότι δέχεται την ρωσοτουρκικής έμπνευσης κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο εκπρόσωπός του, Αχμέντ Αλ Μισμάρι, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο σεβασμός της εκεχειρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χαφτάρ, θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο αυτή θα τηρηθεί και από τις δυνάμεις του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέντ Αλ Σαράτζ.

Η κυβέρνηση της Τρίπολης είχε καλωσορίσει νωρίτερα την πιθανότητα εκεχειρίας.

Βασικός υποστηρικτής του Χαφτάρ είναι η Ρωσία, ενώ άμεσα ή έμμεσα o Λίβυος στρατηγός στηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Γαλλία.

Κύριοι υποστηρικτές της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Σαράτζ, πέραν της διεθνούς αναγνώρισής της από τον ΟΗΕ, είναι επισήμως η Δύση, αλλά σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία και το Κατάρ.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στη Λιβύη, είχαν καλέσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή.

SHARE