Λιάζονται στην πλατεία Αριστοτέλους δεκάδες πρόσφυγες – Ωραία εικόνα δήμαρχε…

Σε άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών έχει μετατραπεί η πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν κατασκηνώσει επί της πλατείας το τελευταίο διάστημα.

Για το ζήτημα, έθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με αρκετούς να κατασκηνώνουν ακόμη και στο κέντρο της πόλης».

Όπως προσθέτει στην ερώτησή της προς την Κομισιόν, «την Κυριακή το κέντρο της Θεσσαλονίκης αναστατώθηκε από την αστυνομική καταδίωξη ομάδας επτά παράτυπων μεταναστών οι οποίοι κινούνταν στην πόλη σε όχημα μαζί με τους διακινητές τους και αρνήθηκαν να σταματήσουν για έλεγχο. Καθώς το καταδιωκόμενο όχημα έθετε σε κίνδυνο εποχούμενους και πεζούς πολίτες, η αστυνομία αναγκάσθηκε σε κάποια στιγμή να πυροβολήσει στον αέρα».

Η κ. Σπυράκη κάνει λόγο για «προφανή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες με συνέπεια να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα» και ρωτά την Επιτροπή:

1. «Έχει ενημερωθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο διαχωρίζονται πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες ;»

2. «Πόσοι παράτυποι μετανάστες και πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Πόσα άτομα περιμένουν το διαχωρισμό τους σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες ; Πόσοι παράτυποι μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στις χώρες προελεύσεώς τους από την έναρξη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας ως σήμερα, και πόσοι εντός του 2018;»

3. «Με ποια μέσα έχει συνδράμει η Ε.Ε. την ελληνική κυβέρνηση για τον διαχωρισμό προσφύγων – παράτυπων μεταναστών, τη φιλοξενία και την επαναπροώθησή τους (οικονομικά, ανθρώπινο δυναμικό, κ.α.)».

 

SHARE