Jack Lew: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να προχωρήσει άμεσα – Τι είπε για τα πλεονάσματα

tsipras lewΣτην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με την συνάντησή του με τον Τζακ Λιου σημείωσε ότι:

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας».

«Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας», τονίζει σε δεύτερη, διαδοχική ανάρτησή του.

Η συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο 

tsak lew

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να προχωρήσει άμεσα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

O κ.Λιου επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, “βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος”. Όπως τόνισε, “πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας”.

Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απέφυγε να λάβει σαφή θέση. Όπως τόνισε, αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των θεσμών. Σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και αριθμοί που βγαίνουν.

O υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους”.

Όπως πρόσθεσε ο κ.Τσακαλώτος, με τον κ.Λιού “συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα” ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιου θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης “ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους”.

ΝΔ: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Λιου – Μητσοτάκη

Για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Στην προσπάθεια αυτή, είναι προφανές ότι ο εποικοδομητικός ρόλος των ΗΠΑ έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία», προσθέτουν και επισημαίνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή του κ. Λιου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση με Σταθάκη – Χαρίτση

Στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Τζακ Λιου, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση, ο κ. Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Λιου για τις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το κλίμα έχει πλέον βελτιωθεί αισθητά και ότι έχουν ληφθεί μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα ο υπουργός αναφέρθηκε στα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου και η νέα νομοθεσία σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τις πρωτοβουλίες για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο κ. Λιου επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν και ότι αυτό είναι σαφές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Τέλος, στάθηκε στο ζήτημα της σημασίας της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ως βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και της ανάκαμψης των επενδύσεων.

 

Η χθεσινή δήλωση στους FT

Σημαντικότερο από ποτέ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα καθιστά η πρόσφατη αναταραχή στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μία “άγκυρα” σταθερότητας στην περιοχή, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew μιλώντας στους FT, τονίζοντας ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πρέπει να ενισχύσει το επιχείρημα των ΗΠΑ ότι οι πιστωτές θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη σταθερότητα της οικονομίας της.

“Ελπίζω ότι το πραξικόπημα θα αλλάξει το κλίμα στο οποίο γίνονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, απλά και μόνο επειδή αυτό είναι το σωστό να γίνει και η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε σημαντική γεωπολιτική θέση – είναι η σωστή στιγμή να ενισχύσουμε το οικονομικό της μέλλον”, επεσήμανε.

“Θα πρέπει η Ελλάδα να διορθωθεί από τα θεμέλια για να γίνει ισχυρή” είπε, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παράλληλα με το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους.

Ο Τζακ Λιού στην Αθήνα – “Μαστίγιο” για μεταρρυθμίσεις με “καρότο” το χρέος

SHARE