Λάβρος κατά Μακρόν ο Ερντογάν για τη στήριξη της Γαλλίας στην Κύπρο

«Εκείνοι που έχουν δικαίωμα να μιλούν για την ανατολική Μεσόγειο, μπορούν να μιλήσουν. Από πότε έχει η Γαλλία το δικαίωμα να μιλήσει για την ανατολική Μεσόγειο; Εχει παράλια στην ανατολική Μεσόγειο;», είπε  ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν, επιτιθέμενος στον Πρόεδρο Μακρόν.

«Αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε. Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε»,επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ανάμεσά τους και η Γαλλία, με διακήρυξή τους την Παρασκευή εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη τους στην Κύπρο, για την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της. Παράλληλα, υπενθύμισαν στην Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο και κάλεσε την ΕΕ να λάβει μέτρα εναντίον της Αγκυρας, αν συνεχιστούν οι παράνομες δραστηριότητές της.

Αλλά  και οι ΗΠΑ έστειλαν νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή.

Ερντογάν: Οσοι ζουν στην Κύπρο έχουν ίσα δικαιώματα

«Εμείς είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Γαλλία τι κάνει εκεί;», συνέχισε ο Ερντογάν που υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Ελληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδια», επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τον Μακρόν «ατζαμή» και είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ακόμη δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντά του και θα χρειαστεί καιρό για να τα καταφέρει αυτό.

 

Επιμένει η Άγκυρα: Εκτός διεθνούς δικαίου οι δηλώσεις της MED7

 

SHARE