Λαγκάρντ: Οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα για το Ταμείο Ανάκαμψης – Αβέβαιη και άνιση η ανάκαμψη

Έκκληση στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εγκρίνουν άμεσα το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, απηύθυνε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, η πρόεδρος της ΕΚΤ διαμήνυσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουν άμεσα και να μην ξοδέψουν άλλη ενέργεια και χρόνο σε ανούσιες διαφωνίες.

«Μην σπαταλάτε χρόνο σε λεπτομέρειες. Δώστε το μήνυμα της αποφασιστικότητας στις αγορές και τους πολίτες. Καλωσορίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε «κλειδί τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουλίου, όπου ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ και το πρόγραμμα ανάκαμψης θα είναι στην ημερήσια διάταξη

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε κρίσιμη την ύπαρξη μιας φιλόδοξης και συνεργατικής δημοσιονομικής στήριξης.

Αναφερόμενη στη γερμανική προεδρία της ΕΕ  τόνισε ότι η Γερμανία φέρει πολλές ελπίδες και προσδοκίες για την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσε αύξηση της αβεβαιότητας  στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε πρώϊμη φάση και διαγράφεται άνιση.

Όπως είπε η Λαγκάρντ η πτώση του ΑΕΠ φαίνεται πως επαληθεύει τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ και πρόσθεσε πως ενώ η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο η κίνηση αυτή είναι αβέβαιη σε ταχύτητα και εύρος.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι πραγματικές και αναμενόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις οικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να επηρεάζουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αναφερόμενη στον πληθωρισμό η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνεται από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να παραμείνουν επίμονα λόγω της απότομης μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ και εντεινόμενης αύξησης της οικονομικής επιβράδυνσης.

Η παροχή νομισματικών κινήτρων παραμένει απαραίτητη για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και για τη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών, τόνισε η Λαγκάρντ.

Νωρίτερα, αμετάβλητα, όπως αναμένονταν, διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει στο 0%, ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων παραμένει στο -0,5%.

Αμετάβλητο παραμένει και το ύψος του προσωρινού προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 1,350 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP) με το σύνολο των αγορών στα 1,35 τρισ. ευρώ.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού, τονίζει η τράπεζα, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου του 2021 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κριθεί από την ΕΚΤ ότι η κρίση της πανδημίας έχει ολοκληρωθεί.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από επενδύσεις που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP τουλάχιστον ως τα τέλη του 2022.

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ – Συνεχίζονται οι αγορές τίτλων λόγω πανδημίας

SHARE