Λαγκαρντ: Η ΕΚΤ έτοιμη και για περαιτέρω δράσεις εάν χρειαστεί

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει περισσότερα νομισματικά κίνητρα για να βοηθήσει την ανάκαμψη, εάν χρειαστεί, καθώς η πανδημία χειροτερεύει τις προοπτικές της οικονομίας, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Απευθυνόμενη στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την ανάκαμψη στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ αβέβαιη και ατελή, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις δαπάνες τους και οι επιχειρήσεις στις επενδύσεις.

«Η κρίση στη δημόσια υγεία θα συνεχίσει να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και συνιστά καθοδικό κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε η Λαγκάρντ σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο «παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί, ανάλογα με την περίπτωση».

Η επανεμφάνιση μεγάλων αριθμών κρουσμάτων του κορωνοϊοό αυξάνει τις πιθανότητες επιβολής νέων περιορισμών, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε από το lockdown που προηγήθηκε νωρίτερα την Άνοιξη και βύθισε τη ζώνη του ευρώ σε βαθιά ύφεση.

Οπως αναφέρει το Bloomberg τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας έχουν αρχίσει να διαχωρίζουν τις θέσεις τους ενόψει της συζήτησης σχετικά με το κατά πόσον η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει την υποστήριξη της για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης ύψους 1,35 τρισ. ευρώ θα επεκταθεί – πιθανότατα τον Δεκέμβριο όταν ανακοινωθούν οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι η πορεία της ανάκαμψης είναι σύμφωνη με το βασικό σενέριο των προβλέψεών της. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η βιομηχανία συνεχίζει να βελτιώνεται, οι υπηρεσίες συρρικνώνονται και πάλι.

Αυτό που ανησυχεί την ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός. Ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού υποχώρησε κάτω από το μηδέν τον Αύγουστο για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο βασικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να παραμείνει αρνητικός τους επόμενους μήνες – εν μέρει λόγω του ισχυρότερου ευρώ, ενώ την Παρασκευή αναμένονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναφορικά με τις επιπτώσεις τους στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την διαμάχη μεταξύ του Βορρά και του Νότου, αυτή τη φορά για τα έκτατα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ και την εγκατάλειψη των δημοσιονομικών κανόνων με σκοπό την αύξηση του δανεισμού.

SHARE