Κυβέρνηση – τραπεζίτες – επιχειρηματίες δίνουν εξετάσεις στους διεθνείς “παίκτες”στη Ν.Υόρκη -Έξοδος στις αγορές, επενδύσεις

Νέα Υόρκη: Με στόχο την έξοδο στις αγορές με την έκδοση στις αρχές του 2019 πενταετούς ομολόγου που θα επιτρέψει και πρόωρη, συμφέρουσα για την Ελλάδα μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας, συμμετέχουν στο 20ό Ετήσιο Φόρουμ «Invest in Greece» του Capital Link, που θα πραγματοποιηθεί στο Metropolitan Club, με θέμα: «Η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια».
  Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, ενώ στο βήμα του συνεδρίου και στα πάνελ του θα βρεθούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών οίκων και οι επικεφαλής ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων.
Στα πάνελ θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης, υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, όπως οι ΒΝΡ Paribas, Citi, Nomura, Goldman Sachs και Moody’s.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη μέσω Διαδικτύου, ομιλίες της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή και συζητήσεις με τη συμμετοχή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρη Τσάκωνα, των επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο και Φραντσέσκο Ντρούντι, αλλά και του πρώην εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη χώρα μας, Μπομπ Τράα.

Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τους αναλυτές ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, το «ελληνικό success story» είναι “ζωντανό” και η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις σε τράπεζες, τουρισμό, ενέργεια, ακίνητα,  παρά τις αμφιβολίες που καλλιεργούνται και έχουν σχέση με την κρίση στην Ιταλία αλλά και με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, όπου, ως είθισται, η παροχολογία …περισσεύει.

Σημειωτέον, ότι η  κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των επενδύσεων καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 11,9%, έναντι μόλις 0,8% φέτος.

Για το θέμα της εξόδου στις αγορές και της πρόωρης αποπληρωμής χρέους στο ΔΝΤ,  κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πρώτο βήμα θα γίνει με 2 δισ. ευρώ που κανονικά λήγουν στη διάρκεια του έτους και θα ακολουθήσει η πρόωρη εξόφληση άλλων 3 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν τη διετία 2020-2021.

Βραβείο στον Ευάγγελο Μυτιληναίο

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθούν τα βραβεία της Capital Link. Το «2018 Hellenic Capital Link Leadership Award» θα απονεμηθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Επιχειρήσεων Μυτιληναίος, Ευάγγελο Μυτιληναίο, «για την εξαιρετική συνεισφορά του στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία σημειώνει ακόμα: «Υπό την ηγεσία του, η Mytilineos Holdings εξελίχθηκε σε έναν διαφοροποιημένο όμιλο επιχειρήσεων, που είναι μία από τις λίγες μεγάλες ελληνικές πολυεθνικές, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει προσελκύσει στο κεφάλαιό του μεγάλους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, συνεισφέροντας ποικιλοτρόπως στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Την Τρίτη θα γιορταστεί η «Ελληνική Ημέρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», όπου η ελληνική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων και εταιριών που μετείχαν στο φόρουμ θα χτυπήσουν το καμπανάκι της λήξης της συνεδρίασης.

SHARE