ΚΥΠΡΟΣ: Στον πάγο για ένα χρόνο οι γεωτρήσεις της ExxonMobil – Ακολουθούν ΕΝΙ – TOTAL

Το αποτύπωμά της στο ενεργειακό πρόγραμμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ήταν βέβαιο, αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού. Η αρχή έγινε από την αμερικάνικη ExxonMobil, η οποία είχε προγραμματίσει την έναρξη εργασιών εντός της ΑΟΖ αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Real.gr, η ExxonMobil με εσωτερικό σημείωμά της κάνει γνωστό ότι λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων στις διεθνείς τιμές πετρελαίου μετακινεί τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ για το καλοκαίρι του 2021. Εξέλιξη που επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Όπως δήλωσε στο Real.gr, η εταιρεία έχει ενημερώσει σχετικά την κυπριακή κυβέρνηση. «Μας ειδοποίησαν πριν μερικές ημέρες ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε ότι αφορά και την πανδημία και την κατάσταση στις διεθνείς αγορές ότι από την μια είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες από την άλλη όμως το ευχάριστο είναι ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο».

ΕΝΙ – TOTAL

Προς αναβολή, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγηθούν και οι προγραμματισμένες για το τέλος Απριλίου εργασίες της κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «ΚΡΟΝΟΣ». Η κοινοπραξία που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη Λευκωσία δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις ωστόσο θεωρείται πιθανό τις επόμενες μέρες να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις.

Εξέλιξη με την οποία φαίνεται να συμφωνεί και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. «Σίγουρα θα δούμε μια καθυστέρηση γιατί μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο είχαμε προγραμματίσει έως και 5 γεωτρήσεις για εφέτος και θα μπορούσε και τα επόμενα δύο χρόνια έως και 9 γεωτρήσεις. Αναμένω ότι και εκείνο το πρόγραμμα θα επηρεαστεί λόγω του κορωνοϊού γιατί είναι πολύ δύσκολο για τα πληρώματα των πλοίων να μετακινούνται» είπε ο κ. Λακκοτρύπης».

 

SHARE