Κρίση με ευρύτερες συνέπειες από τις 24 απολύσεις – Αναζητείται “συμβιβασμός” – 150 υπάλληλοι της Πειραιώς αρνήθηκαν την μεγάλη “προίκα”

Λύση στο…και πέντε επιχειρείται να βρεθεί με κυβερνητική πρωτοβουλία στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την ανακοίνωση 24 απολύσεων από την Τράπεζα Πειραιώς. 150 εργαζόμενοι του πρώην RBU επέμειναν να αρνούνται “μεταφορά” τους  στην Intrum Hellas, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας με τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε χθες  02/12/19 στη λύση της σύμβασης εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU, εφαρμόζοντας, όπως επισημαίνεται,  τον κανονισμό εργασίας και τον νόμο. Για την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, προηγήθηκε σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Προηγήθηκε ανακοίνωση της πάλαι ποτέ παντοδύναμης  ΟΤΟΕ η οποία κάνει λόγο για «αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις». «Η Τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει – και δεν υπάρχει – πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης». «Είναι πραγματικά αδιανόητο σήμερα, σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και του κλάδου, και ενώ επί τόσα χρόνια κρίσης, αναδιαρθρώσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων και συρρίκνωσης των τραπεζών δεν είχαμε καμιά απόλυση, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να πυροδοτεί το κλίμα εμπιστοσύνης στον κλάδο με πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες και μεθοδεύσεις» προσθέτει η ΟΤΟΕ και προαναγγέλλει συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, από τα οποία θα ζητήσει να τοποθετηθούν επί του ζητήματος καθώς και «πόλεμο με κάθε μέσο».

Από την Πειραιώς σημειώνεται ότι επιπλέον των παραπάνω εξασφαλίσεων, η Τράπεζα:

-εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης & παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών.

-δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU, ενώ παράλληλα παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά.

– γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών.

Συναντήσεις ΟΤΟΕ με κόμματα – Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί

– στις 11.30 με την εκπρόσωπο και υπεύθυνη του ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακά θέματα Κυρία Εφη Αχτσιόγλου
– στις 12.15 με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Κυρία Φώφη Γεννηματά
– στη συνέχεια με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή.

Την Τετάρτη η ΟΤΟΕ θα έχει συνάντηση και με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Στεργίου, στα γραφεία του κόμματος.

Σε δήλωσή της, η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για «εκδικητικές απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς με την κάλυψη του κ. Βρούτση».

Όπως αναφέρει, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σήμερα σε απολύσεις 24 εργαζομένων της, που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, «παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία που η ίδια είχε συνάψει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική.

Προ μηνών αναδείξαμε τη σοβαρότητα του θέματος, επιμένοντας, τόσο σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, όσο και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ότι η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων.

Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζόμενους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγή ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι  η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του, έστω και τώρα, για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων».

ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Το ζήτημα της μεταφοράς υπαλλήλων με όλα τους τα δικαιώματα στις εταιρείες διαχείρισης  δεν αφορά μόνο την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Eurobank προσανατολίζεται σε προαιρετική – εθελοντική μεταφορά 1250 εργαζομένων και η Alpha bank 800 εργαζομένων

 

 

SHARE