Κρατική βιομηχανία έκοβε κέρματα ευρώ και …έπεσε έξω – Το σχέδιο για την Μεταλλουργική Ηπείρου

 

 

Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Viohalco έναντι 2,5 εκατ. ευρώ πέρασε η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, μετά τον πλειοδοτικό διαγωνισμό που διενεργήθηκε. Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, ανήκε στην κρατική εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα -ΕΑΣ από τη δεκαετία του 1980. .

Τότε, είχε συμβόλαια παραγωγής με τις Ενοπλες Δυνάμεις για κάλυκες, φυσίγγια και μικρές οβίδες αλλά εμφάνιζε ζημιογόνους ισολογισμούς και συσσώρευε ζημίες.

Με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ της ανατέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το μεγάλο έργο της παραγωγής κερμάτων ευρώ.

Η συνεργασία  με την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίστηκε αλλά περιορίστηκε στις ετήσιες ανάγκες  για νομίσματα όπου ο όγκος ήταν πολύ μικρότερος, μόλις 200 – 300 τόνους ετησίως.

Η κρατική εταιρεία έφθασε να έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και να χρειάζεται ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για αυτό και επελέγη η ειδική εκκαθάριση και η ιδιωτικοποίηση.

Η εταιρεία έχει δυναμικότητα παραγωγής 5.000 τόνων κερμάτων και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ,  μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο επεξεργασίας χαλκού που διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο προώθησης των προϊόντων της, σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής, κλείνοντας συμβόλαια προμήθειας κερμάτων και με χώρες εκτός ευρώ.

 

SHARE