Κουτσούμπας για εργασιακά: Ηρθαν και έρχονται και άλλα αντεργατικά μέτρα

Παρέμβαση στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης και ευημερίας» καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, όπως εντατικοποίηση εργασίας, γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, αύξηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, εκτίναξη της εργολαβικής και ενοικιαζόμενης εργασίας, παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας που έχει οδηγήσει στη δραματική αύξηση των εργατικών θανατηφόρων ατυχημάτων.

Μέσα σε λίγους μήνες, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δρομολόγησε ή ψήφισε νέα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για το δικαίωμα στην απεργία και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό, επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση, εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα νομικά κενά που δημιούργησε, διατηρεί αναλλοίωτο το περιεχόμενό του που ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Επισήμανε πως οι εργαζόμενοι από την εμπειρία τους ξέρουν πως κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί τα βασικά αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης, αλλά βάζει και το δικό της λιθαράκι κι έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα:

– Τον νόμο Βρούτση για τον κατώτερο μισθό της κυβέρνησης ΝΔ που διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

– Τον νόμο Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

– Τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

– Τον νόμο για το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές, τον οποίο επέκτεινε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις 32 Κυριακές και σήμερα η ΝΔ επιχειρεί να επεκτείνει για όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε αναφορά και στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με αυτή των εργαζομένων και απαιτεί χρηματοδότηση, σχεδιασμό και έλεγχο, εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη σύμφωνα με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η επιχείρηση, διασφάλιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας με δικαιώματα και μέτρα ασφάλειας και κατάργηση των εργολαβιών.

Καταλήγοντας, επισήμανε οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις δημιουργούν ανάταση για να μην περάσει η μοιρολατρία για να δυναμώσει παραπέρα ο διεκδικητικός αγώνας από τα κάτω, από τις σχολικές καθαρίστριες μέχρι τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για να μην απολυθούν, για αυξήσεις σε μισθούς, για ενιαία σύμβαση όπως στον ΟΤΕ. Ολοι αυτοί, είναι αγωνιστικοί φάροι και αυτή την περίοδο δείχνουν τη δύναμη που μπορεί να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και οι οργανώσεις του ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

SHARE