Κόσοβο: Μεγάλη νίκη του Αλμπιν Κούρτι – Γιατί θα γίνει πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο

Το «Κίνημα Αυτοδιάθεση» του πρώην πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι αναδείχθηκε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με το exit poll, το Κίνημα (LVV) συγκεντρώνει ποσοστό 47,9%.

Το ποσοστό του άγγιξε το 55% στους Αλβανόφωνους ψηφοφόρους που αποτελούν το 90% του πληθυσμού της περιοχής.

Ο Κούρτι που εξελέγη πρωθυπουργός για 5 μήνες το 2020, έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη κατά της διαφθοράς και στον διάλογο με τη Σερβία (έχασε τον έλεγχο του Κοσσόβου το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ)

Η Σερβία και η Ρωσία δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου ενώ το Βελιγράδι πιέζει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της Σερβικής μειονότητας.

Το Δημοκρατικό κόμμα του Κοσόβου (LDK), που συμμετείχε στην κυβέρνηση, συγκεντρώνει ποσοστό 14,6% και πιθανώς να ζητήσει συνεργασία ο Kurti.

Ποσοστό 17% συγκεντρώνει το κόμμα LDK.

Προσδιορίζεται ως κόμμα της Αριστεράς

Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό – πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους».
Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας.

Στις εκλογές,  δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα ο Κούρτι διότι καταδικάστηκε για το αδίκημα της «παρακώλυσης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια, όταν πέταξε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας. Η νομοθεσία στο Κόσοβο απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα ανεξαρτήτως εάν στο μεταξύ έχουν εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε. Ο Κούρτι δεν θα μπορέσει επίσης να αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του στα κοινά.

SHARE