Ο Κόντε προειδοποιεί εν όψει Συνόδου: Ευρωομόλογο ή ντόμινο οικονομικής κρίσης – “Ο ESM έχει κακή φήμη”

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ηγετών στις 23 Απριλίου, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung επανέλαβε την έκκληση για κοινή έκδοση χρέους και δήλωσε ότι ο ESM, το εργαλείο που θέλει να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για ενίσχυση των χωρών,  «έχει κακή φήμη στην Ιταλία».

Ο Κόντε επικαλέστηκε τον κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης  αν οι ηγέτες αποτύχουν να δράσουν στην πίεση που δέχεται Ιταλία και Ισπανία:

«Τα οικονομικά μας συστήματα είναι συνδεδεμένα», τόνισε. «Όταν μια χώρα έχει πρόβλημα αυτό πυροδοτεί ένα ντόμινο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η πλήρης ισχύς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της κοινής έκδοσης ομολόγων».

Ο Τ. Κόντε επισημαίνει ότι το θέμα δεν αφορά προηγούμενο ή μελλοντικό χρέος αλλά «μια ‘έκτακτη προσπάθεια’ να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη κατάσταση».

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΖΕΝΤΙΛΟΝΙ

Πάολο Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι θα χρειαστεί βοήθεια περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel.

«Το Eurogroup έχει κάνει μία πρόταση για βοήθεια αξίας μεγαλύτερης των 500 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας και της βραχείας εργασίας αλλά και για την παροχή βοήθειας σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό μας αφήνει τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό είναι χονδρικά το ποσό που διακυβεύεται τώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Πάολο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι το ποσό αυτό μπορεί να βρεθεί από τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

SHARE