Kομισιόν: «Πράσινο φως» για τις πληρωμές φυσικού αερίου στη Ρωσία

Τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές έδωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη της έτσι ώστε να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς τον κίνδυνο να «σπάσουν» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, οι Βρυξέλλες άφησαν ανοιχτό το παράθυρο να συνεχίσουν οι αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, με τους εισαγωγείς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μια «δήλωση» ή «σαφή αναφορά» ότι θεωρούν ολοκληρωμένες τις υποχρεώσεις τους, αφού κάνουν την πληρωμή σε ευρώ η δολάρια.

Σύμφωνα με την ανανεωμένη οδηγία, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις «δεν αποτρέπουν τους παρόχους να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε συγκεκριμένη τράπεζα για πληρωμές με βάση συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζουν τα συμβόλαια.

Ένα άλλο βασικό σημείο στην οδηγία είναι ότι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποιήσουν μια πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια και δηλώσουν ότι η υποχρέωσή τους ολοκληρώθηκε, δεν πρέπει να απαιτούνται από τη ρωσική πλευρά περαιτέρω ενέργειες αναφορικά με την πληρωμή.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της μόλις καταθέσει τις πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια, μια εταιρεία θα μπορούσε να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία τελεί υπό κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να είχε εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Έτσι, οι εταιρείες, οι πάροχοι ενέργειας και τα κράτη-μέλη που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank. Από την άλλη, δεν γίνεται καμία αναφορά στους λογαριασμούς σε ρούβλια και αν αυτοί θεωρούνται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει δηλώσει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές. Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια και θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

Πτώση στις τιμές φυσικού αερίου

Οι νέες αυτές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έσπρωξαν προς τα κάτω σήμερα τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς) υποχώρησαν έως και 3% σήμερα, αφότου υποχώρησαν 9,2% την Παρασκευή.

Στην Ολλανδία, οι τιμές αερίου για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πριν κινηθούν στα 94,2 ευρώ.

Μειώσε τις ροές η Gazprom

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν κατά 26,5% σε ετήσια βάση την περίοδο από 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Μαΐου σε 55,9 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Gazprom ανέφερε επίσης ότι παρήγαγε 193,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κατά την ίδια περίοδο, μειωμένα κατά 3,7% σε ετήσια βάση.

Προειδοποίηση για ύφεση αν η Ρωσία κλείσει την κάνουλα

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ, άφησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δυσμενέστερο σενάριο άμεσης διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Π. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής υπόκεινται σε «πολύ υψηλή αβεβαιότητα και κινδύνους», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Εξήγησε επίσης ότι η βασική πρόβλεψη της Επιτροπής για την οικονομία βασίζεται σε ένα μοντέλο που προσομοιώνει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων ενέργειας – αυτό είναι το δυσμενές σενάριο – καθώς και μιας οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία – αυτό είναι το δυσμενέστερο σενάριο.

«Σε αυτό το τελευταίο, σοβαρό σενάριο, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα ήταν περίπου 2,5 με 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το βασικό σενάριο των προβλέψεων για το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, ενώ ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και περισσότερο από 1 το 2023 πάνω από τη βασική πρόβλεψη. Και στα δύο αυτά σενάρια, η ανάπτυξη εντός του έτους θα ήταν σε αρνητικό έδαφος», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

«Το σοβαρό σενάριο συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, αποφεύγοντας να κατονομάσει τις χώρες που είναι περισσότερο εξαρτημένες.