Κομισιόν: Η Ελλάδα “συνεμορφώθη” 100% προς τας υποδείξεις – Ψαλίδι στις συντάξεις, μείωση αφορολογήτου, αυξημένος ΕΝΦΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κομισιόν έδωσε απόψε  στη δημοσιότητα την Έκθεση Συμμόρφωσης για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.  Στην έκθεση επιβεβαιώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και τα 88 προαπαιτούμενα από την πλευρά της Ελλάδας. “Οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM έχουν εκπληρωθεί”

Στην έκθεση συμμόρφωσης, οι Θεσμοί επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων τη δέσμευση της κυβέρνησης για την περικοπή των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από το 2020, επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει ενισχυμένη Εποπτεία, “υπαινίσσονται” νέα φορολογία στα ναυτιλιακά κέρδη και το σημαντικότερο: Θα γίνουν μέχρι το 2020 δύο “προσαρμογές” των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στις τιμές της αγοράς, οδηγώντας τον ΕΝΦΙΑ υψηλότερα!

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Αθήνα αναμένει απόφαση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

«Το πρόγραμμα του ESM είναι στη σωστή τροχιά κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση προς την Ελλάδα ενός ποσού το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της χώρας».

Παράλληλα, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι πλήρως δεσμευμένες να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά και να προχωρήσουν μεταρρυθμιστικό πλάνο.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ

«Η Ενισχυμένη Εποπτεία, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 της Οδηγίας 472/2013 της Ε.Ε., μπορεί να προσφέρει ένα εύλογο και εύρωστο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση, την συνέχεια και την παράδοση μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς που καλύπτει το πρόγραμμα του ESM. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν εύλογες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές μακροπρόθεσμα, βασιζόμενες στις μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά το πρόγραμμα του ESM. Έχουν παρουσιάσει μια περιεκτική Αναπτυξιακή Στρατηγική στο Eurogroup. H εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα στηριχτεί επιπρόσθετα και από “Το Σχέδιο Συνεργασίας και Στήριξης” που υπέγραψαν οι ελληνικές αρχές με τις Υπηρεσίες Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την συνεχή παροχή τεχνικής βοήθειας που θα στηρίξει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια»

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το κείμενο συμμόρφωσης ενσωματώνει τις ακόλουθες προβλέψεις:

  • ΑΕΠ: Ανάπτυξη 1,9% για το 2018, 2,3% για το 2019 και για το 2020, μείωση του ρυθμού στο 2,1% για το 2021 και 1,8% για το 2022
  • Ανεργία: μείωση του ποσοστού στο 20,1% για το 2018, περαιτέρω μείωση στο 18,4% για το 2019, ποσοστό 17% για το 2020, 15,8% για το 2021 και 14,9% για το 2022

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα το κείμενο προβλέπει:

  • 3,5% για το 2018
  • 3,8% για το 2019 και για το 2020
  • 4,1% για το 2021 και
  • 4,3% για το 2022

Για τους δημοσιονομικούς στόχους το 2019 αλλά και το 2020, οι συντάκτες του κειμένου εκτιμούν πως μπορούν να επιτευχθούν, σχετικά με πλεόνασμα 3,5%, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για παραγωγή υπερπλεονασμάτων. Επίσης, θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης, αναφέροντας ότι αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν με γνώμονα την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα.

Στην έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν, τόσο το 2019 (περικοπές συντάξεων και αντίμετρα όπως το επίδομα στέγης), όσο και το 2020 (περικοπή αφορολόγητου αλλά μείωση συντελεστών και ΕΝΦΙΑ). Παράλληλα, ωστόσο εκτιμά ότι θα συμπληρωθούν από ένα πακέτο στοχευμένων παροχών που θα βοηθά την ανάπτυξη και θα τεθεί σταδιακά σε ισχύ τόσο το 2019 όσο και το 2020.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα η έκθεση κάνει λόγο για δύο ακόμη αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το 2019, όπου η «ευθυγράμμιση» των αντικειμενικών τιμών με τις τιμές αγοράς, θα φθάσει το 50% και μία δεύτερη το 2020, προκειμένου οι τιμές να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα των τιμών της αγοράς.
Οι αυξήσεις θα φέρουν νέα φορολογικά βάρη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων με το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Το Κτηματολόγιο ξεκίνησε το 1994 και ως τώρα έχει καλυφθεί το 29% των εμπράγματων δικαιωμάτων (!!!)- Βασική αιτία των καθυστερήσεων η έλλειψη δασικών χαρτών- Το 2020 θα καλυφθεί η Επικράτεια από δασικούς χάρτες

ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, τονίζεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε συμφωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας, την επιβολή ενός νέου φόρου για τα ναυτιλιακά κέρδη που έχουν επαναπατριστεί και το κλείσιμο διαφόρων παραθύρων στη νομοθεσία.

Οι σχετικές διατάξεις θα οριστικοποιηθούν και θα κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο Ιούλιο.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ

COMPLIANCE REPORT ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

 

Τα Μνημόνια φεύγουν, η καθαρή έξοδος δεν έρχεται – Έλεγχοι κάθε 3 μήνες – Πωλούνται από το ΤΧΣ τα μερίδια στις τράπεζες

SHARE