Κομφούζιο στην αγορά με τον ΦΠΑ “δύο ταχυτήτων” στα τρόφιμα

Παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις, ακόμη και από την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις άμεσα, συνεχίζεται το κομφούζιο με το ΦΠΑ δύο ταχυτήτων.

Το μόνο που αναγκάστηκε να εκδώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, είναι νέα αναλυτική εγκύκλιο, με οδηγίες για τα τρόφιμα, τα οποία παραμένουν στον ΦΠΑ 24%.

Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος όσων διαμαρτύρονται για τη σύγχυση που έχει προκληθεί. Επιχειρηματίες των συναφών κλάδων, καταναλωτές αλλά και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Το παρελθόν και η εμπειρία δε μας κάνουν σοφότερους. Έχει τονιστεί αλλά και αποδειχθεί, ότι μόνο προβλήματα, αλλά και ενθάρρυνση της παραβατικότητας μπορεί να φέρει το μέτρο και μάλιστα τώρα που αρχίζει η θερινή τουριστική περίοδος.

Το παράδοξο είναι ότι  ο χαμηλός συντελεστής ισχύει στα ράφια των καταστημάτων, όπου δεν υπάρχει περιθώριο παραβάσεων, ενώ τα ίδια προϊόντα, υπάγονται στον υψηλό συντελεστή όταν σερβίρονται (πχ ο καφές στις καφετέριες), δηλαδή όπου υπάρχει περιθώριο για παρερμηνείες και παρατυπίες.

Πάει περίπατο λοιπόν η πρόθεση για εξορθολογισμό του συντελεστή ΦΠΑ, έτσι ώστε να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία.

Η  μείωση των έμμεσων φόρων σε καταναλωτικά αγαθά με αυξημένη ελαστικότητα ζήτησης, λειτουργεί πάντα πολλαπλασιαστικά ως προς την κατανάλωσή τους, και επιφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος.

Παραθέτουμε το link με τη σχετική Εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, που αποτελεί σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες.

https://www.aade.gr/sites/default/files/2019-06/e2098_2019.pdf

SHARE