Κόκκινα δάνεια – Πρώτη κατοικία: Οι “θεσμοί” ζητούν διορθώσεις στο σχέδιο κυβέρνησης – τραπεζιτών

Το σχέδιο που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες, δύσκολα θα περάσει ως έχει από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη. “Χρήζει διορθωτικών παρεμβάσεων”, διαμηνύουν οι…θεσμοί.

1. Τα όρια των τιμών των ακινήτων προς προστασία στις 130.000 ευρώ και των αντικειμενικών τους τιμών στις 250.000 ευρώ τα θεωρούν υψηλά και ζητούν περιορισμό τους.

2. Ο νέος νόμος εξασφαλίζει σταθερό έσοδο στις τράπεζες περί τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως,  ποσό που θα αντιστοιχεί στην κρατική επιδότηση (33%) των δόσεων των στεγαστικών δανείων των “αδυνάτων”. Ο SSM υποστηρίζει αφενός ότι αυτή η επιδότηση δεν πρέπει να πηγαίνει απευθείας στις τράπεζες αλλά σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό αλλά η κυρίως διαφωνία του αφορά σε θέματα “ισονομίας”: Γιατί ένας δανειολήπτης  να επιδοτείται  για δάνειο που ήταν μη εξυπηρετούμενο και μετατρέπεται σε ενήμερο και ένας άλλος, με τα ίδια εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια που είναι συνεπής και πληρώνει κανονικά να μην απολαμβάνει καμιάς επιδότησης;

3. Ο νέος νόμος, όπως έχει σταλεί στους θεσμούς, καλύπτει και επαγγελματίες που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση την πρώτη τους κατοικία. Οι θεσμοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίξει τόσο πολύ η ομπρέλα της προστασίας και ότι ελάχιστοι επαγγελματίες θα πρέπει να απολαμβάνουν της προστασίας, με πολύ αυστηρότερα κριτήρια.

SHARE