ΚΚΕ: Γιατί λέει ΄”όχι” στη συμφωνία για τον αγωγό EastMed

Το Κομμουνιστικό κόμμα, θεωρεί πως οι υπογραφές για τον ενεργειακό αγωγό που έπεσαν μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θα φέρουν την χώρα σε «μεγάλες περιπέτειες». Το ΚΚΕ εκτιμά πως τα σχήματα συνεργασίας που δημιουργούνται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, «δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν αγώνα δρόμου μεγάλων συμφερόντων».

Τονίζουν μάλιστα πως η Ελλάδα «εμπλέκεται ακόμα βαθύτερα στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο, και στον ενεργειακό πόλεμο των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία», όπως και «στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστίνης για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να περάσει η παραπλανητική επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων», αναφέρει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

«Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι μέρος της ‘προίκας’ που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ, η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή», συνεχίζουν στην ανακοίνωση, καταλήγοντας:

«Ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα, λαμβάνοντας υπόψη του και το γεγονός πως η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης».

 

SHARE