Κιτς φιέστα Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά – Ιμάμης διάβασε το Κοράνι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έβαλε σήμερα με μία κιτς εκδήλωση για φανατικούς, άλλο ένα λιθάρι στο όνειρό του να γραφτεί στην Ιστορία ως  διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην επέτειο των 567 ετών από την ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, έδωσε εντολή και διαβάστηκε μουσουλμανική προσευχή, μέσα στην Αγία Σοφία.

agsofia-0

Η “σούρα του Πορθητή”, μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’, διαβάστηκε από το εσωτερικό του μνημειώδους ναού και μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στις 21:00 ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε χθες ο Ερντογάν. Πρόκειται για ένα “ακριβό” τηλεοπτικό σόου, εξαιτίας της πανδημίας, για χάριν του οποίου έχει στηθεί και ένα ομοίωμα τείχους εκτός του ναού. 

 

agsofia-1

 

Εστησαν ομοίωμα του τείχους της Κωνσταντινούπολης έξω από την Αγία Σοφία

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ

Με αφορμή τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ΕΡΤ1.

“Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας.

Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο.

Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα.

Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση”

SHARE