Κίνα: Μειώνονται οι αμοιβαίοι δασμοί – Προς συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στον περιορισμό των δασμών που είχαν επιβάλλει η μία στα αγαθά της άλλης, στο πλαίσιο του εμπορικού τους πολέμου, συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη, το Πεκίνο, ο περιορισμός αυτός θα γίνει σταδιακά και σε αναλογικό βαθμό.

Ο βαθμός ελάφρυνσης των δασμών, ο οποίος θα περιλαμβάνεται σε μία συμφωνία «Πρώτου Σταδίου», που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του τελικού συμβιβασμού, διευρκίνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές είχαν «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις» τις δύο τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν η είδηση επιβεβαιωθεί και από τις ΗΠΑ θα σημαίνει ότι ουσιαστικά έχουμε έναν οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, που έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία.

Το βασικό αίτημα της Κίνας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν η άρση των τιμωρητικών δασμών, που πλέον έχουν επεκταθεί στην πλειονότητα των εξαγωγών της προς τις ΗΠΑ. Φαίνεται ότι θα πάρει αυτό που ζητούσε, αλλά με αστερίσκους.  Χάρη στην είδηση διατηρείται το θετικό κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια.

«Αυτό προκαλεί αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια εμπορική συμφωνία σε κάποιο σημείο», δήλωσε αναλυτής στο Reuters. «Απομακρύνει ένα πέπλο αβεβαιότητας και δίνει στην αγορά το πράσινο φως για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου» πρόσθεσε.

SHARE