Κέκρωψ: Η νέα πραγματικότητα στο Ψυχικό μετά την απόφαση του Εφετείου

Με την πολυετή διαμάχη για την έκταση των λατομείων Ψυχικού να κρατάει αισίως …31 χρόνια κι έχοντας την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου, η οποία απορρίπτει την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου κατά της εταιρείας, η διοίκηση της ΚΕΚΡΟΨ, με βασικούς μετόχους τους ομίλους Κόκκαλη και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί να αλλάξει σελίδα προς την κατεύθυνση της συναίνεσης με το δήμο.

«Πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε το δήμο και τους τοπικούς φορείς ώστε να ενσωματώσουμε στο σχεδιασμό μας τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης ο διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Σουρέτης.

«Η εταιρεία σχεδιάζει την εκμετάλλευση της έκτασης σε συνδυασμό με την ανάπλαση του λατομείου σε χώρο πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων. Ο χρονικός προσδιορισμός υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι μια σημαντική πρόκληση λαμβάνοντας υπόψη τις μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμανσης αντίστοιχων έργων. Πάντως, η εταιρεία σκοπεύει να κινηθεί μεθοδικά βασιζόμενη τόσο στην ισχύουσα νομοθεσία καθώς και σε σύγχρονες προτάσεις ανάπλασης και αξιοποίησης λατομικών εκτάσεων».

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η δικαστική διαμάχη της εταιρείας με το Δημόσιο για τις εκτάσεις στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, στο πρώην Λατομείο Ψυχικού, ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του ’80, ενώ τώρα, 31 χρόνια μετά, με την υπ’ αριθ. 3039/ 2019 απόφαση του Εφετείου Αθηνών αναγνωρίζεται η ΚΕΚΡΟΨ ως ιδιοκτήτρια της εκτός σχεδίου έκτασης του λατομείου καθώς και των ακινήτων εντός σχεδίου

Για την ευρύτερη περιοχή του λατομείου, η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στον απολογισμό της, είναι σε επιδικία με το ελληνικό Δημόσιο για:

α) 194 στρέμματα (τμήμα 185 στρ. αναδασωτέο), έκταση εκτός σχεδίου, γνωστή και ως Πρώην Λατομείο, β) 31 στρέμματα, βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής, γ) 18,8 στρέμματα βραχώδης περιοχή αρυμοτόμητος εκτός πράσινης γραμμής. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία κατοικιών σε συνδυασμό με ανάπλαση της περιοχής με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού κ.α. «Οι εκτάσεις στην περιοχή του πρώην λατομείου έχουν δύο βασικά ζητήματα, το πρώτο σε σχέση με τα δασικά, για το οποίο θα προβούμε στις σχετικές ενστάσεις βάσει του νόμου, αλλά σε κάθε περίπτωση ένα τμήμα είναι ούτως ή άλλως αξιοποιήσιμο και το δεύτερο σε σχέση με τα πολεοδομικά, για τα οποία επιδίωξή μας είναι να υπάρχει μία ευρύτερη συνεργασία με το δήμο ώστε να υπάρξει ο βέλτιστος τρόπος αξιοποίησης».

Οι εκτάσεις στην περιοχή των πρώην λατομείων δεν είναι οι μόνες για τις οποίες η εταιρεία αντιμετωπίζει δικαστικές ή άλλες εμπλοκές, αφού ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας της τελεί υπό απαλλοτρίωση από τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού και τον δήμο Χαλανδρίου ή διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο. Στόχος της διοίκησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Σουρέτης είναι να συνεχιστούν οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία της εταιρείας ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η αξιοποίησή τους.

Τα ακίνητα για τα οποία η εταιρεία εκτιμά ως πλέον άμεση την επίλυση των εκκρεμών υποθέσεων που τα αφορούν και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν πιο γρήγορα είναι δύο και συγκεκριμένα:

– Η Παλαιά Αγορά Ψυχικού με 16 καταστήματα συνολικής επιφανείας 973 τ.μ. από τα οποία η ΚΕΚΡΟΨ έχει λαμβάνειν μελλοντικά μισθώματα. Το κτίριο της Παλαιάς Αγοράς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο, ενώ οι κύριες εργασίες στο ακίνητο έχουν ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με το «κλείσιμο» των συμφωνιών για τις μισθώσεις. Επισημαίνεται εδώ ότι ο δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού καθώς και η «Ενωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης των χρήσεων που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού και θα εκδικαστεί στις 30 Οκτωβρίου 2019.

-Οικόπεδο ενός στρέμματος επί της οδού Μελετοπούλου 7 στο Παλαιό Ψυχικό το οποίο έχει καταστεί οικοδομήσιμο μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ και αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου. Ηδη έχει ανατεθεί η μελέτη ανέγερσης κατοικιών. Και σε αυτή την περίπτωση ο δήμος Φιλοθέης Ψυχικού κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση για την ακύρωση το ΠΔ, η οποία θα εκδικαστεί στις 23 Οκτωβρίου 2019. Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του ακινήτου.

Η ΚΕΚΡΟΨ έχει κι άλλα ακίνητα σε Χαλάνδρι και Παλαιό Ψυχικό: Ενδεικτικά για το οικόπεδο στο Χαλάνδρι αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου για τη λήψη αποζημίωσης απαλλοτρίωσης του ακινήτου, ενώ δύο ακόμη υποθέσεις οικοπέδων στο Παλαιό Ψυχικό, συνολικής επιφάνειας 3 στρεμμάτων, βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των μελετών της εταιρείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την άρση απαλλοτρίωσης και επανένταξή τους στο σχέδιο πόλης.

NEWMONEY

SHARE