Κατεχόμενα-Κύπρος: Ακιντζί-Τατάρ στον Β’γύρο

Σήμερα διεξάγεται στα Κατεχόμενα ο δεύτερος γύρος για την ανάδειξη του νικητή των εκλογών.
Στην υποστήριξη του Τουφάν Ερχιουμάν, ηγέτη του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος, ποντάρει ο Μουσταφά Ακιντζί, που μαζί με τον Ερσίν Τατάρ διεκδικούν το χρίσμα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, με τον πρώτο να… υποστηρίζει τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τον δεύτερο τη λύση των δύο κρατών.
 Οι κάλπες άνοιξαν στις οκτώ το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα.
Στον πρώτο γύρο, την προηγούμενη Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, με συμμετοχή που έφτασε μόλις το 58,21%, ο Τατάρ έλαβε το 32,35% των ψήφων, ο Ακιντζί το 29,84%, ο Ερχιουρμάν το 21,68%, ο Κουντρέτ Οζερσάι το 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί το 5,36%, ο Σερντάρ Ντενκτάς το 4,20%, ενώ οι υπόλοιποι πέντε μικρότεροι υποψήφιοι κατέγραψαν πολύ μικρά ποσοστά.
Ο ηγέτης του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος(CTP), το οποίο έλαβε την τρίτη θέση, μετά από συνεδρίαση των μελών του, στήριξε τον νυν ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ενώ οι υπόλοιποι λειτούργησαν κατά συνείδηση. Ωστόσο, ο αγώνας είναι αμφίρροπος.
Ο Ακιντζί μπορεί να έχει την υποστήριξη του CTP, αλλά ο Τατάρ προσελκύει μια σημαντική ομάδα ψηφοφόρων – ειδικά σε αγροτικές περιοχές – που μπορεί να μην είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο. Η προσέλευση θα είναι βασικός παράγοντας, καθώς την προηγούμενη Κυριακή σημειώθηκε η χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία των εκλογών στα Κατεχόμενα, σε ένα εκλογικό σώμα 200.000 ατόμων. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, μια μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων σήμερα μπορεί να ευνοήσει τον Τατάρ.
SHARE