Μεγάλες καταστροφές σε Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα από τις πλημμύρες

plaka

[UPD] Αρχίζει να μετρά τις πληγές της η Φθιώτιδα μετά από ένα εφιαλτικό εικοσιτετράωρο, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν καλυφθεί από το νερό. Παραμένουν αποκλεισμένα τρία χωριά στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα, καθώς διακόπηκε κάθε πρόσβαση σε αυτά όταν κατέρρευσαν τα γεφύρια που υπήρχαν στις διαβάσεις.

Τα νερά αρχίζουν και υποχωρούν στον κάμπο της Λαμίας και οι καταστροφές αναδεικνύονται. Χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά έχουν καταστραφεί, πλημμυρισμένες είναι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αλλά και βιοτεχνίες νότια της πόλης της Λαμίας, ενώ τα συνεργεία της περιφέρειας αρχίζουν τις καταγραφές των καταστροφών. Ήδη, η τροχαία επέτρεψε την κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών που είχε διακοπεί από χθες το απόγευμα.

Αποκαθίσταται επίσης η συγκοινωνία στο επαρχιακό δίκτυο που είχε διακοπεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στη δυτική Φθιώτιδα -όπου ο χείμαρρος Βίστριζα ουσιαστικά μετέφερε τον μεγαλύτερο όγκο του νερού από τα Βαρδούσια και την περιοχή της Ευρυτανίας- σήμερα το πρωί οργανώθηκε επιχείρηση από την πυροσβεστική για να απεγκλωβίσουν κατοίκους από το χωριό Μάρμαρα, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό τους. Όλη τη νύχτα, μηχανήματα της περιφέρειας προσπάθησαν να ανοίξουν άλλες προσβάσεις από τη δασική περιοχή χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού βρέθηκαν μπροστά σε καινούργιες κατολισθήσεις.

Στην Ευρυτανία και τη Φωκίδα αποτυπώνονται ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κατολισθήσεις απειλούν ακόμη και χωριά. Χθες στο χωριό Κρίκελλο, πυροσβεστική, αστυνομία, αλλά και η περιφέρεια προσπάθησαν να απομακρύνουν τους κατοίκους του χωριού από τη στιγμή που σημειώθηκε κατολίσθηση ακριβώς πάνω από το χωριό.

Έπειτα από προσπάθεια που κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες, μπόρεσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους που ήταν εγκλωβισμένοι. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνεται σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι για να υπάρξει μια συνολική αποτίμηση των καταστροφών, καθώς εντοπίζονται προβλήματα με υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στάβλους που παρέσυραν οι κατολισθήσεις, προσβάσεις που έχουν διαλυθεί και, το κυριότερο, ακόμη και όσα αντιπλημμυρικά προστατευτικά έργα υπήρχαν στον Σπερχειό ποταμό αλλά και τους χείμαρρους στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία έχουν ήδη καταστραφεί και απειλούνται χωριά πλέον, στην επόμενη μικρή βροχή. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

TO ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ήπειρο και Ευρυτανία – Μεγάλες καταστροφές

boyliakse-h-xwra-apo-to-kyma-kakokairias-eikones-katastrofhs Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Ήπειρος  και η Ευρυτανία. Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες.  Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα.

Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, με αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.

Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων – Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού (Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.

Στην Αχαΐα, περίπου στις 12:00, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου, πραγματοποιήθηκε εκκένωση οκτώ σπιτιών, του χωριού Πλάκα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ στο σημείο παραμένει ένας κάτοικος προκειμένου, διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

 

Προβλήματα κυκλοφορίας και διακοπές ηλεκτροδότησης

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, ενώ από τις 05:45 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, λόγω υπερχείλισης όμβριων υδάτων σε σημείο της διαδρομής ΑθήναΛιανοκλάδι. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από τον ΣΣ Λιανοκλαδιού προς τον ΣΣ Τιθορέας και αντίστροφα.

Παράλληλα, λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Σπερχειού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαμίας – Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου) και στην επαρχιακή οδό σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου – Κωσταλεξίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας – Αθηνών μέσω Επαρχιακής οδού Μοσχοχωρίου – Γοργοποτάμου. Επίσης, λόγω πτώσης γέφυρας στο χωριό Περιβόλι, από τις 10:30 διεκόπη η συγκοινωνία από Περιβόλι Σπερχιάδας προς τα χωριά Κολοκυθιά- Μάρμαρα- Αργύρια- Ανατολή.

Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου, ενώ στην Ορεστιάδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πάλλης -Πενταλόφου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις: Επ. Ο. ‘Ανω Ποταμιάς – Κάτω Ποταμιάς, Επ. Ο. Αργυρουπόλεως – Σεβαστού, Επ. Ο. Μανδρών – Γαλλικού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Παράλληλα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Ακροποταμιάς – Μελάνθιου-Λαοδικήνου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από το Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός), έως τη διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και λάσπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια επαρχιακή οδό Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, μέσω των οικισμών Αξιοχωρίου και ‘Ασπρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η διάβαση Ξηρόμερου στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Στην Καστοριά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 26ο έως 28ο χλμ, λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.

Στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλοκοτού και Φαρκαδόνας, του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αγροτική περιοχή καλλιεργήσιμης και μη έκτασης, πενήντα περίπου στρεμμάτων, αλλά και τμήμα της επαρχιακής οδού Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας κατακλύστηκαν με νερά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην Επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων – Μαραθέας Καρδίτσας (ύψους γέφυρας Κλοκοτού) να μην είναι εφικτή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των διερχομένων ατόμων και οχημάτων από το σημείο. Η στάθμη των υδάτων είναι ανοδική.

Στην Ευρυτανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:
–    Επ. Ο. 10η χ/θ Δάφνης – Μαυρομάτας, Δήμου Αγράφων.
–    Επ. Ο. Βαρβαριάδας – Μοναστηρακίου, από 6ο έως 9ο χλμ.
–    Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Αγράφων, Δήμου Αγράφων θέση Καρβασαράς, (15ο χλμ).
–    Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Παλαιοκατούνας, Δήμου Αγράφων, θέση Ακόνια, (8ο χλμ).
–    Επ. Ο. Βελαώρας – Τοπολιάνων, Δήμου Αγράφων (διασταύρωση προς Κ. Ποταμιά Γρανίτσας).
–    Επ. Ο. Ραπτόπουλου – Πρασιάς – Κέδρων, Δήμου Αγράφων, από 6ο έως 18ο χλμ.
–    Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Αγράφων, θέση κουφαλόρεμα.
–    Όλο το επαρχιακό δίκτυο, της Δημοτικής ενότητας Αγράφων.
–    Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού, από οικισμό Ταύρος έως Διπόταμα.
–    Επ. Ο. Προυσού – Ασπροπύργου.
–    Επ. Ο. Ραπτόπουλου -Πρασιάς, (θέση Στάρτ).
–    Επ. Ο. Κρικέλλου – Δομνίστας, 35ο χλμ.
–    Επ. Ο. Λημερίου – Γρανίτσας, Δήμου Αγράφων 1η και 6η χ/θ.
–    Επ. Ο. Καρπενησίου – Βελαώρας , θέση Σταυρός.
–    Επ. Ο. Σιγγρέλου – Κρικέλλου, (θέση Βασιλικό), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
–    Στην Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού, συχνές διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων, λόγω πτώσεως βράχων και υλικών.

SHARE