Κατακρημνίστηκε 15% η τουρκική λίρα! Αγανάκτηση πολιτών – Πάνω από 13 λίρες το δολάριο

upd 21.36: Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά 15% σήμερα, στη δεύτερη χειρότερη επίδοση που έχει καταγράψει ποτέ, αφού ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «πόλεμο οικονομικής ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης. Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Φέτος έχει χάσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Πολίτες στην Τουρκία το βράδυ της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους σε διάφορες επαρχίες της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση του κόστους ζωής και την οικονομική ύφεση. Η πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισε με αστυνομικό οδόφραγμα.Στη Χαλκηδόνα και στα Ταταύλα, κόσμος βγήκε στου δρόμους χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

Το τελευταίο selloff προκλήθηκε μετά τη χθεσινή ομιλία του Τούρκου προέδρου με την οποία υπερασπίστηκε τα χαμηλά επιτόκια που έχουν οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό και έχουν προκαλέσει τον εκνευρισμό των επενδυτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι η νομισματική πολιτική γίνεται ολοένα και πιο παράλογη και απρόβλεπτη σε μια χώρα όπου ο πρόεδρος ασκεί βαθιά επιρροή. Τη στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο εξετάζουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη ενισχύει τον πληθωρισμό, η Τουρκία έχει μειώσει κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο.

«Για τους επενδυτές, τα σχόλια του Ερντογάν σημαίνουν ένα πράγμα: δεν θα έχουν κανέναν να τους προστατεύσει όταν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να διαβρώνει την αξία των στοιχείων ενεργητικού τους» δήλωσε η Ίμα Σαμάνι, αναλύτρια FX στην Monex Europe. «Τα σχόλια του Ερντογάν ερμηνευτούν γενικά ως ένδειξη επιπολαιότητας και ως σημάδι στις αγορές ότι ο κύκλος χαλάρωσης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τα μέτρα τα οποία έχουν δεχθεί σχεδόν καθολική κριτική από οικονομολόγους και ακόμα και από πρόσωπα του κύκλου του, τονίζοντας ότι αποτελούν μέρος μιας μακροπρόθεσμης στροφής στην ασκούμενη πολιτική η οποία δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα – Ξεπέρασε τις 12 έναντι του δολαρίου

SHARE