ΚΑΝΑΔΑΣ: Έκτακτη μείωση επιτοκίων

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά (Bank of Canada) προχώρησε σε έκτακτη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (ή 0,5%) την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η πανδημία του κορονοϊού θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Το βασικό επιτόκιό της διαμορφώνεται έτσι στο 0,75%.

Ο διοικητής της Bank of Canada, Stephen Poloz, ανακοίνωσε την απόφαση σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό υπουργό Οικονομικών  Bill Morneau  στην πρωτεύουσα Οτάβα, στην οποία έλαβε μέρος και ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής του Καναδά για τις τράπεζες Jeremy Rudin.

Η Bank of Canada είχε περικόψει το βασικό της επιτόκιο κατά ακόμη 50 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της για μέτρα νομισματικής πολιτικής ήταν υπό κανονικές συνθήκες στις 15 Απριλίου.

Η κεντρική τράπεζα της βορειοαμερικανικής χώρας σημείωσε ότι η έκτακτη μείωση “αποτελεί προληπτικό μέτρο υπό το φως των αρνητικών σοκ που αναμένουν την καναδική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, αλλά και της πρόσφατης τεράστιας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου”.

SHARE