«Καμπανάκι» Μοσκοβισί για τις μεταρρυθμίσεις – Άμεσα μείωση κόκκινων δανείων και εκποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

(UPD) Η έκθεση της Κομισιόν αποτυπώνει την εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει έως τo Eurogroup της 10ης Μαρτίου να υλοποιηθούν οι δύο βασικές εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε ισχυρό σήμα προς τις αγορές την επικείμενη απόφαση του Eurogroup για την επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα πoυ διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Επίσης τόσο ο Μοσκοβισί, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισαν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε «μασκαρεμένο» μνημόνιο, αλλά σε μεταμνημονιακή εποπτεία, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα διάσωσης.
«Είμαστε στο σωστό δρόμο και η έκθεση δείχνει την πρόοδο που έχει γίνει και τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει σεβαστές.
Συζήτησα με τον πρωθυπουργό τα δυο θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το νόμο Κατσέλη.
Για τις λιγνιτικές μονάδες έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές αρχές έχουν τη βούληση να προχωρήσουν το διαγωνισμό.
Έχουμε κοινή άποψη με τον Αλέξη Τσίπρα ότι τα κριτήρια πρέπει να αφορούν σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Πρέπει να δουλέψουμε για τα κριτήρια ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια και να βρούμε από κοινού μια λύση» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος υποστήριξε πως τα θέματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο σημαντικό Eurogroup στις 11 Μαρτίου.
«Θα αποφασίσουμε για την δόση, που δεν είναι δόση, αλλά τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τονίζοντας ότι η εκταμίευση των κεφαλαίων αυτών θα στείλει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη χώρα.
«Υπάρχει ισχυρή βούληση από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούμε.
Δεν υπάρχει μασκαρεμένο μνημόνιο, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά συνομιλίες και συνεργασία.
Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο Moscovici.

Τσίπρας: Στενή συνεργασία με την Κομισιόν, δεν είμαστε σε μνημόνιο

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος νωρίτερα τον Επίτροπο της ΕΕ στο Μαξίμου, τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν αποτελέσματα και ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα.
«Ένα μέρος των ΜΜΕ βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με τον εποπτεία και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ήθελα να το αποσαφηνίσω», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργό.
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Moscovici επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003.
«Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να υποστηρίζει ότι «είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει».

 

 Νωρίτερα σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση δύο σημαντικών εκθέσεων της Επιτροπής για την Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος λέει ότι το μήνυμα που θα φέρει στον πρωθυπουργό και τις ελληνικές Αρχές είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει ολοκληρώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι σημαντικές, αλλά πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Ο Γάλλος Επίτροπος αναφέρει ότι έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, θα πρέπει να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες: να βελτιωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και να προχωρήσει η εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σημειώνει, ακόμα, ότι η τήρηση των δεσμεύσεων τη μεταμνημονιακή περίοδο είναι στενά συνδεδεμένη με την αξιοπιστία της χώρας και τη συμπεριφορά των επενδυτών και των αγορών.

«Όσον αφορά στις δεσμεύσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, υπάρχουν δύο πολύ βασικές: Πρώτον, η εκποίηση της ΔΕΗ και των λιγνιτικών μονάδων. Δεν είναι καθόλου απλό το ζήτημα, το συζητώ συχνά με τις ελληνικές αρχές και με τον πρωθυπουργό.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, το διάδοχο σχήμα του λεγόμενου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νέος νόμος πρέπει να στοχεύει στην προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων χωρίς να μπορούν να τον εκμεταλλευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Θα πρέπει επίσης να ενισχύει τις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, για να μπορούν να δανείζουν και να στηρίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αυτό το σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση με τις ελληνικές αρχές. Έχει γίνει πρόοδος, αλλά πρέπει να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία. Είδαμε διάφορες εκδοχές των ελληνικών προτάσεων. Η πιο πρόσφατη φαίνεται πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες, αλλά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Αυτό το μήνυμα θα μεταφέρω αύριο στον πρωθυπουργό και στη Βουλή των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά.

Επομένως, αν τον Μάρτιο εγκριθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ, θα σταλεί το σημαντικό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα κλείσει αυτές τις εκκρεμότητες εγκαίρως για το Eurogroup του Μαρτίου. Ελπίζω να το κάνει, όχι μόνο επειδή θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ, αλλά και γιατί θα σταλεί σήμα στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της, κάτι το οποίο είναι σημαντικό για την αξιοπιστία της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Επομένως αν κοιτάξουμε την πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό και την πολιτική βούληση που εκφράζεται από την ελληνική πλευρά, αλλά και την καλή θέληση της Επιτροπής και των θεσμών και των χωρών της ευρωζώνης, τότε προφανώς (η εκταμίευση) είναι κάτι το εφικτό. Δεν είμαστε όμως ακόμα εκεί» δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Ο Π. Μοσκοβισί κρούει πάντως τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, ενόψει εκλογών και υπενθυμίζει ότι «το ελληνικό κράτος πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έναντι των άλλων κρατών στην ευρωζώνη».

«Εκφράζεται ανησυχία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων ή χαλάρωση. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα με αξιόπιστη δημόσια διοίκηση. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα. Αν με ρωτάτε αν πρέπει να αποφευχθεί το πισωγύρισμα σε παλιές πρακτικές, η απάντησή μου είναι ξεκάθαρα πως ναι.

Είμαι κι εγώ πολιτικός και γνωρίζω από προεκλογικές καμπάνιες. Ελπίζω ότι σε αυτή την πολιτική καμπάνια, η συγκεκριμένη κατάσταση της Ελλάδας θα είναι υπό έλεγχο και όσο πιο σοβαρά γίνεται. Υπάρχει άπλετος χώρος για τη Δημοκρατία, αλλά οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από το ελληνικό κράτος πρέπει να τηρηθούν. Η ίδια η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μια μεταμνημονιακή διαδικασία κατά την οποία πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της στην ευρωζώνη» τόνισε.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ αν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Επίτροπος ανέφερε: «Δεν θα συμβούλευα κανένα να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί κάτι τέτοιο. Η Επιτροπή δεν πιστεύει ότι αυτά τα υψηλά πλεονάσματα πρέπει να συνεχιστούν για πάντα, αλλά και εδώ είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας. Η κατάλληλη στιγμή που θα μπορεί η Ελλάδα να πείσει τους εταίρους της για κάτι τέτοιο θα έρθει μόνο μετά από μια μακρά περίοδο που θα αποδεικνύει την αξιοπιστία της. Αν προσπαθήσει κάποιος να το κάνει αυτό αμέσως, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπείρει την αμφιβολία στους εταίρους. Ο κόσμος πρέπει να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της όχι μόνο για τους επόμενους έξι μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια. Επομένως δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλή ιδέα.

«Υπάρχουν ακόμα κάποια τρωτά σημεία και ερωτηματικά. Γι’ αυτό η εκπλήρωση των δεσμεύσεων είναι τόσο σημαντική. Η μακρά προσπάθεια, η αξιοπιστία στο απώτερο μέλλον θα καθησυχάσουν πλήρως οι αγορές και θα πειστούν, όπως εγώ, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ευκαιρίας για τους επενδυτές, μια χώρα που έχει αποκτήσει μια νέα κουλτούρα, αυτή των μακροχρόνιων μεταρρυθμίσεων. Αυτό χρειάζεται η Ελλάδα και γι’ αυτό είναι σημαντικό το Eurogroup της 11ης Μαρτίου: για να σταλεί το σωστό σήμα στις αγορές» υπενθύμισε ο Π. Μοσκοβισί.

SHARE