Καλίν: Ευνοϊκές οι συνθήκες για διάλογο με την Ελλάδα – Άλλα λέει ο Τσαβούσογλου

Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία», είπε ο Καλίν. «Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα», διαβεβαίωσε.

Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ», είπε. «Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Την άποψη ότι η Τουρκία επιχειρεί συνειδητά να προκαλεί σύγχυση ως προς τη στάση και τις προθέσεις της εξέφρασε ο Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΚΑΛΙΝ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καλίν στον ΣΚΑΪ, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης

Ερντογάν και αυτό είναι συνειδητή επιλογή της Τουρκίας. «Από τη μια είναι μια χώρα που δείχνει προς τα έξω ότι επιθυμεί τον διάλογο, με τους δικούς της όρους, και από την άλλη βάζει τόσο ασφυκτικό πλαίσιο που δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή την διαδικασία. Επειδή ο Καλίν απευθύνεται και στο εσωτερικό κοινό λόγω της πίεσης που αισθάνεται από το εσωτερικό ο Τούρκος πρόεδρος να εξηγήσει γιατί το Ορούτς Ρέις επέστρεψε, θέλει συνειδητά να προκαλεί σύγχυση η Τουρκία ως προς τη στάση της και ως προς τις προθέσεις της».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είπε ότι το Ορούτς Ρέις θα συνεχίσει τις έρευνες, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ Καλίν και Τσαβούσογλου. Είναι σαφές ότι ο Τσαβούσογλου θέλει να βγει βασιλικότερος του βασιλέως, γιατί το υπουργείο Εξωτερικών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Είναι το υπουργείο Άμυνας και το παλάτι που ορίζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

SHARE