Καλή η συμφωνία για το χρέος – Ο Α.Τσίπρας προβάρει γραβάτα

 

Μια πρώτη αποτίμηση της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup…

Παρά την σκληρή εποπτεία που θα ασκείται από τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια και παρά το γεγονός ότι η οικονομία δεν μπορεί να ζει “αξιοπρεπώς” μέχρι το 2023 με πρωτογενή πκλεονάσματα 3,5% και μέχρι το 2060 με πλεονάσματα 2,2%, η τελική συμφωνία που επιτεύχθηκε για το χρέος είναι τουλάχιστον ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών στην Ευρωζώνη…

– Τα 10 χρόνια (κι όχι 3 όπως αρχικά ήθελε το Βερολίνο) περίοδος χάριτος, τα 10 χρόνια επέκτασης των πληρωμών για τα δάνεια του EFSF ύψους 95 δισ (το 2033 αντί του 2023), τα 15 δισ. δόση, τα 18 δισ. “κάβα” για να μην υπάρχει άμεση ανάγκη προσφυγής για δανεισμό στις αγορές, τα  1,2 δισ. κάθε χρόνο στα ελληνικά ταμεία από την επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών και η μείωση κόστους δανεισμού από τα χαμηλότερα επιτόκια μέρους των δανείων του “ακριβού” ΔΝΤ που θα αντικατασταθούν (εξαγοραζόμενα), δεν μπορούν να κριθούν ως “αποτυχημένη συμφωνία”.

…Κάποιοι θα πουν – και δικαίως – ότι όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα έχουμε με πολύ λιγότερες θυσίες και κοινωνικό κόστος, αν δεν είχε μεσολαβήσει το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το περίφημο δημοψήφισμα. Επίσης κάποιοι θα πουν ότι συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μας είχαν υποσχεθεί οι δανειστές από τον Δεκέμβριο του 2012, στην τότε κυβέρνηση, εφόσον επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Τα πλεονάσματα είχαν επιτευχθεί, οι δανειστές όμως  ανέβαλαν συνεχώς τη ρύθμιση….

…Για όλα αυτά, θα γράψει η ιστορία. Και εννοείται πως θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή για πολλές από τις επιλογές των σήμερα κυβερνώντων…Και ιδιαίτερα αυτές που χώρισαν ανοήτως, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, τους Έλληνες σε μνημονιακούς – προδότες – γερμανοτσολιάδες και αντιμνημονιακούς …ήρωες….

…Σήμερα όμως, είναι μια άλλη ημέρα. Η στροφή της κυβέρνησης στον ρεαλισμό – πολλοί την ονομάζουν κωλοτούμπα – και στην “κανονικότητα”, δεν είναι αμελητέο γεγονός και πιστώνεται στα θετικά της…

…Άρα, ο πρωθυπουργός, δικαιούται, αν μη τι άλλο, να προβάρει τη γραβάτα…

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE