Κάλεσμα Μητσοτάκη σε Ολλανδούς επενδυτές – Μαρκ Ρούτε: Η Ολλανδία θα βοηθήσει την Ελλάδα- Μείωση εξάρτησης με οικονομική ανάπτυξη

Κάλεσμα στους Ολλανδούς επενδυτές να εμπιστευτούν τη χώρας μας, απευθύνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Τονίζει ότι οι εταίροι της χώρας και οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν πλέον ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και σημειώνει: «Έρχομαι για να καταστήσω σαφές πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την εποχή της κρίσης».

“Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε νέες επενδύσεις. Για να έρθουν πίσω τα χιλιάδες ελληνικά μυαλά, που ζουν εκτός συνόρων. Για νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε μία Ελλάδα ανοιχτή σε νέες ιδέες. Φιλόξενη στην επιχειρηματικότητα. Δυναμική στις πρωτοβουλίες της”. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Χάγη.

Παράλληλα και σε ερώτηση για το εάν τέθηκε στις επαφές του ανά την Ευρώπη το σενάριο συνυπολογισμού των κερδών ομολόγων στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων πριν από το 2021 ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το ζήτημα των κερδών της ΕΚΤ θα το συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει στα συμπεράσματα του Eurogroup διατυπώσεις για τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για να προάγουν την ανάπτυξη”, τόνισ

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Ολλανδία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας εγγυάται τη σταθερότητα και τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση επενδύσεων.

Σε ερώτηση για την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες και για το αν θα συζητήσει το ζήτημα με τον Ολλανδό ομόλογό του, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος απαιτεί ευρωπαϊκή στρατηγική. Δεν είναι λογικό ένα τέτοιο ζήτημα να αφορά μόνο ορισμένες χώρες».

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στις χώρες που δεν συμμετέχουν στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια λέγοντας: «Όποιος θέλει τα πλεονεκτήματα των ανοιχτών συνόρων της συνθήκης Σένγκεν θα πρέπει να είναι έτοιμος να επωμιστεί και τις συνέπειες».

Με αφορμή τη διαπίστωση του Ολλανδού δημοσιογράφου ότι ο τόνος της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει αλλάξει στην Ελλάδα, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει: «Ο δικός μου στόχος είναι ο πολιτισμένος πολιτικός διάλογος. Και πιστεύω ότι και ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και διαφορετικά. Αν θέλει να μετακινήσει τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο είναι και προς το δικό του συμφέρον να διασφαλίσει έναν πολιτισμένο διάλογο».

«Η ελληνική κοινωνία είναι πλέον πολύ πιο ώριμη από ότι πολλοί πιστεύουν. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και την ώρα που στην Ευρώπη ενισχύονται οι λαϊκιστές στην Ελλάδα συνέβη το αντίθετο», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο των κρατικών ομολόγων και το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται χωρίς πρόβλημα, επισημαίνει: «Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το διαπιστώνει κανείς και στους δείκτες εμπιστοσύνης που έχουν επίσης βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό».

Ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει αμέσως τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το επίπεδο του 3,5% ο πρωθυπουργός απαντά ότι αυτό θα γίνει μετά την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας και την τήρηση του στόχου για το 2019 και το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι η συμφωνία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τόσο υψηλά πλεονάσματα «είναι ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μέτρο που ελήφθη την εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα υπήρχε μια κυβέρνηση που δεν ήταν καθόλου πρόθυμη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Για το πελατειακό κράτος και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι «είναι αναγκαίο να μειωθούν στο ελάχιστο οι συναλλαγές πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και παράλληλα να δημιουργηθούν συνθήκες που θα στηρίζουν τη σταδιοδρομία των πολλών, άξιων δημοσίων υπαλλήλων.

Τέλος, για το αν τον ανησυχεί ο κίνδυνος ύφεσης στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν ανησυχίες, ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι αυτός θα είναι ο ρόλος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μ. Ρούτε: Στόχος η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός μίλησε με πολύ θετικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.  “Επικεντρωθήκαμε στο πώς μπορεί η Ελλάδα να πετύχει μεγαλύτερη ανάπτυξη. Να προσελκύσει επενδύσεις. Μιλήσαμε για τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Ολλανδία έχει προβεβλημένη παρουσία στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να στραφούμε προς την ανάπτυξη, για να έχουν οι Έλληνες περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους. Εμείς θα βοηθήσουμε με χαρά”, ανέφερε, ενώ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Η Ελλάδα έχει τρομερές δυνατότητες. Τώρα γίνονται τα απαραίτητα βήματα, για να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για νέες θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά βαίνουν καλώς. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι μπορεί για το μέλλον της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει. Ο καλύτερος τρόπος για την Ελλάδα, για να μειώσει την εξάρτηση από τους εταίρους είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη και εμείς θέλουμε να τον βοηθήσουμε. Οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν”, είπε ο κ. Ρούτε

SHARE