Κάιρο: Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει για τη Λιβύη

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε για την Τρίτη ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στη Λιβύη, μετά τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα αποστείλει στρατεύματα στη χώρα ενδεχομένως και από τον επόμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που εδρεύει στο Κάιρο, η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων «για να εξετάσει την εξέλιξη της κατάστασης στη Λιβύη και τους κινδύνους κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της Λιβύης και της περιοχής».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατήγγειλε στις 17 Δεκεμβρίου οποιαδήποτε ενέργεια ελέγχου της γειτονικής Λιβύης.«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη (…) αυτό είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Σίσι.

Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία και Ρωσία υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό(LNA) του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαφτάρ, ενώ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υποστηρίζεται από Τουρκία και Κατάρ, όπως και από Ιταλία.

SHARE