ΙΤΑΛΙΑ: Υστατες προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση – Η Γερμανία παρακολουθεί…

 

Ακυβέρνηστη Πολιτεία η Ιταλία. Χθες, κανονικά, θα έπρεπε να ορκισθεί η κυβέρνηση του
Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στελέχους του ΔΝΤ, μετά τη ρήξη του Προέδρου Ματαρέλα με τα κόμματα των 5 Αστέρων και της Λέγκας,  αλλά αποφασίσθηκε μια ακόμη αναβολή.

Η τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο κόμματα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την “τούμπα” του Ντι Μάιο, ο οποίος ζήτησε από τον επικεφαλής  της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης, να συναινέσει, δηλαδή, στο να μην τοποθετηθεί ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, ο οποίος θεωρείται ότι εναντιώνεται στο ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά να ηγηθεί κάποιου άλλου υπουργείου, ώστε να ξεπερασθεί η ρήξη με την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Σαλβίνι απάντησε ότι «η πρόταση είναι περίεργη», αλλά «θα συζητήσει το θέμα με τον ίδιο τον Σαβόνα», διότι «δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στον διάλογο».

Κυβέρνηση Κοταρέλι με τεχνοκράτες και προκήρυξη εκλογών τον Ιούλιο ή το φθινόπωρο, είναι πάντως το πιθανότερο σενάριο.

Η γερμανική κυβέρνηση…. παρακολουθεί και περιμένει

Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία και περιμένει, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς, κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του γερμανού Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος χαρακτήριζε την αναταραχή στις χρηματαγορές «μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να μην ξαναψηφίσουν λαϊκιστές».

Η κυρία Φιτς παρέπεμψε μάλιστα στην προχθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους».

SHARE