Ιταλία: Τι γράφουν τα μέσα ενημέρωσης για την επικράτηση της δεξιάς και την ήττα Ρέντσι

 

Στην κομματική πρωτιά του Κινήματος «Πέντε Αστέρια» (M5S), την επιτυχία της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκας να υπερφαλαγγίσει τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εντός της Κεντροδεξιάς και στην ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι εστιάζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρακτορείο ειδήσεων Ansa: Χιονοστιβάδα το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρώτο κόμμα. Η Κεντροδεξιά σε άνοδο, το Δημοκρατικό Κόμμα καταρρέει στο 20% και βρίσκεται στα πρόθυρα του γκρεμού, με τον Ματέο Ρέντσι να εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούν στην αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα: το Δημοκρατικό Κόμμα στο περιθώριο και πόλεμος μέχρι τελευταίας ψήφου μεταξύ Σαλβίνι, που επικρατεί, και Μπερλουσκόνι .

Εφημερίδα La Repubblica: Θρίαμβος του Κινήματος Πέντε Αστέρων που είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, η Κεντροδεξιά ο πρώτος συνασπισμός. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων κάνει λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα, ενώ υψηλή είναι η ένταση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρέντσι έτοιμος να αναχωρήσει και κατηγορεί τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Περιοδικό L` Espresso: Ο μεγάλος ηττημένος: κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος με ποσοστό κάτω από 20%, ο Ρέντσι δεν έχει εμφανιστεί και είναι πιθανή η παραίτησή του. Μεγάλο πλήγμα και για τα μικρά κόμματα

Εφημερίδα Corriere della Sera: Οι προσπάθειες εξεύρεσης ενός ευρύ συνασπισμού θα πρέπει να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις, με πλήρη συνειδητοποίηση της ευθύνης για την αντιμετώπιση ενός προφανούς κινδύνου αστάθειας. «Ένα κύμα αναμενόμενης οργής που όλοι φοβούνταν» χαρακτηρίζει η εφημερίδα την επικράτηση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις νότιες περιφέρειες της Ιταλίας αλλά και στη Ρώμη – ενδεικτικό αποτέλεσμα της «εκτόνωσης» των πολιτών λόγω της οικονομικής και κοινωνικής δυσχέρειας που διευρύνεται όλο και περισσότερο αλλά και των προβλημάτων στο σύστημα παροχών υγείας.

Εφημερίδα Il Sole 24 Ore: Θρίαμβος του Κινήματος «Πέντε Αστέρια», κατάρρευση του Δημοκρατικού Κόμματος, οι λαϊκιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν πάνω από το 50%. Η Ιταλία χωρισμένη στα τρία: το Κίνημα Πέντε Αστέρων επικρατεί στο νότο και στα νησιά, ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς στο κέντρο και στον βορρά, με επικεφαλής την Λέγκα. Σε ισχυρή πτώση το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα κατακτά μόνο τις περιοχές της Τοσκάνης και του Τρεντίνο. «Για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί συμμαχία μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που υπήρξαν αντίπαλες σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Προαναγγέλλεται μια περίοδος περίπλοκη που δεν θα είναι μικρής διάρκειας», τονίζει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι «η Ιταλία είναι πλέον ‘δίχως πλειοψηφία’ με κίνδυνο ‘πολιτικού αδιεξόδου’ που θα μπορούσε να ταράξει τις ισορροπίες της Ευρωζώνης…

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE