Ιταλία: Ο Ματαρέλα έδωσε στον Κόντε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος στον απερχόμενο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, σύμφωνα με πηγή της προεδρίας.

Τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα διαβεβαίωσαν χθες τον πρόεδρο Ματαρέλα ότι θα βάλουν στην άκρη την πολιτική τους αντιπαλότητα και θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν την νέα ιταλική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε χαμογελαστός τον Τζουζέπε Κόντε στο γραφείο του στο Κιρινάλιο.

Σύμφωνα με το ιταλικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ο Τζουζέπε Κόντε θα πρέπει εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας τον κατάλογο με τα ονόματα των υπουργών και να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η συμφωνία των δύο κομμάτων βάζει τέλος σε τρεις εβδομάδες αβεβαιότητας στην ιταλική πολιτική σκηνή, μετά τον τορπιλισμό της κυβέρνησης συνασπισμού από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος επιχείρησε με τον τρόπο αυτόν να προκαλέσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

SHARE