ΙΤΑΛΙΑ: Νέα προσπάθεια για κυβέρνηση Δημοκρατικών – 5 Αστέρων

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων(M5S) θα επαναλάβουν σήμερα Τρίτη στις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδος) τις διαβουλεύσεις τους με στόχο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

Κατά την πέμπτη συνεχόμενη ημέρα των διαβουλεύσεων, τα δύο κόμματα διαφωνούν ακόμη στο όνομα του πρωθυπουργού της Ιταλίας: το M5S επιμένει στην παραμονή του Τζουζέπε Κόντε στην ηγεσία της κυβέρνησης, με αντιπροέδρους τον ηγέτη του Κινήματος Λουΐτζι Ντι Μάιο και τον Αντρέα Ορλάντο, στενό σύμβουλο του επικεφαλής του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι .

Ο Ντι Μάιο πιέζει προς την κατεύθυνση της αποδοχής του Κόντε, τονίζοντας πως «η υπομονή έχει και τα όριά της», ενώ ο Τζινγκαρέτι προκειμένου να δεχθεί τον Κόντε ως πρωθυπουργό αξιώνει να υπάρξει «μία δυναμική ασυνέχεια» του νέου σχήματος και του μίγματος πολιτικής σε σχέση προς την προηγούμενη κυβέρνηση. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν» και ο «δρόμος είναι ακόμη ανηφορικός», τονίζουν πηγές του PD, προσθέτοντας πως στη χθεσινή συνάντηση διαπιστώθηκαν διαφορές όσον αφορά τον προϋπολογισμό, τη δικαιοσύνη και τους νόμους για την ασφάλεια.

Από την πλευρά του, το Μ5S υποστήριξε αντίθετα πως στη συνάντηση συζητήθηκαν μόνον ονόματα για τα υπουργεία κι όχι για την άσκηση της πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση. Πράγμα που το PD διέψευσε, τονίζοντας πως για το κόμμα «πρώτα θα πρέπει να λυθούν οι Γόρδιοι Δεσμοί του κυβερνητικού προγράμματος».

Οι ‘Δημοκρατικοί’ πρότειναν επίσης στο Κίνημα να μην υποβάλει, δεδομένου του ασφυκτικού χρόνου, το ζήτημα της κυβέρνησης συνεργασίας για έγκριση από τη βάση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ‘Ρουσσώ’, αλλά να το θέσει μόνον στις κοινοβουλευτικές του ομάδες φέρνοντας ως παράδειγμα και το γερμανικό SPD στην περίπτωση της έγκρισης της κυβέρνησης Μεγάλης Συμμαχίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Επιπλέον, είναι και το ζήτημα της σύνθεσης της κυβέρνησης που διχάζει τα δύο κόμματα: ο Ντι Μάιο έχει απαιτήσει, εκτός από την αντιπροεδρία για τον ίδιο, να κρατήσει και το υπουργείο Εσωτερικών και να επιλέξει το κόμμα του τον νέο Ιταλό επίτροπο στην ΕΕ. Πράγμα που απορρίπτει ο Τζινγκαρέτι, καθώς θέλει να προωθήσει στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. Παράλληλα αξιώνει να αναλάβει ο Αντόνιο Μιζιάνι το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης η αναπληρώτρια ΓΓ Πάολα ντε Μικέλι.

Κατά του ενδεχόμενου συμφωνίας μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων  ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι: «Πρόκειται για μία ανατροπή που είχε σχεδιασθεί από καιρό» για να παραδώσουν τη χώρα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, υποστήριξε ο Σαλβίνι. Κι επανέλαβε την αξίωσή του να προκηρυχθούν εκλογές

SHARE