Ισπανία: Δεν βγαίνουν τα κουκιά στον Σάντσεθ και “απειλεί” με νέες εκλογές

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές της Ισπανίας, που επικράτησαν στις εκλογές του Απριλίου χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία, απείλησαν σήμερα να προκηρύξουν νέες εθνικές εκλογές, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμείνουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική, εάν ο Σάντσεθ δεν μπορέσει να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, είπε σε δημοσιογράφους ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών.

Ο Σάντσεθ ξεκίνησε τις συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών για να πάρει το πράσινο φως. Με τη στήριξη των Podemos και ορισμένων μικρότερων κομμάτων, θα μπορούσε να υπερψηφιστεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται μονάχα περισσότερες ψήφοι υπέρ του και λιγότερες κατά.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ορκωμοσία του Σάντσεθ, ενώ οι Podemos έθεσαν ως προϋπόθεση για τη στήριξή τους μια θέση στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού, ένας όρος που οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει.

“Στην περίπτωση που όχι μόνο οι Ciudadanos και το PP αλλά επίσης οι Podemos υιοθετήσουν παρακωλυτική συμπεριφορά, πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές μας, διότι ξεκάθαρα είτε αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει είτε όχι” εξήγησε ο Αμπαλός.

Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, δήλωσε πως το κόμμα του θα μπορούσε να επιδιώξει τον έλεγχο υπουργείων που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

SHARE