Ιρλανδία: Μεγάλη άνοδος του κεντροαριστερού «Σιν Φέιν» – Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στις εκλογές της Ιρλανδίας του Σαββάτου, το κεντροαριστερό «Σιν Φέιν», η πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ),  κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο 10 μονάδων σε σχέση με τις εκλογές του 2016.

Η καταμέτρηση των ψήφων μπορεί να διαρκέσει ημέρες, λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος και ο διαφορές μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων αγγίζουν τα όρια του στατιστικού λάθους σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τα exit polls, το κυβερνών «Φίνε Γκάελ» απέσπασε το 22,4% των ψήφων, ενώ το «Σιν Φέιν» ακολούθησε με 22,3% και το κεντροδεξιό «Φιάνα Φέιλ» με 22,2%.

Η ηγέτιδα του «Σιν Φέιν», Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, δήλωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση  συνεργασίας, ενώ χαρακτήρισε ως «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του.

Από την πλευρά τους, τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα – το «Φίνε Γκάελ» και το «Φιάνα Φέιλ» – έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το «Σιν Φέιν».

Το «Σιν Φέιν» έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ένωσης της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

SHARE