ΗΠΑ σε Τουρκία: Σταματήστε άμεσα τις παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz στα ανοιχτά της Καρπασίας στέλνει το State Department.

Ειδικότερα, το State Department καλεί τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν άμεσα τις παράνομες και προκλητικές δραστηριότητες εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και να απομακρύνει το Yavuz.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Yavuz εκπρόσωπος του State Department υποστήριξε πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει το State Department, το οποίο κάνει λόγο για προκλητική ενέργεια που αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Παράλληλα το State Department τονίζει ότι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να βάζει τις βάσεις για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και ευημερία.

SHARE