ΗΠΑ: Οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας θα αρθούν μόνο αν διώξει τους S-400 από το έδαφός της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαίτησαν εκ νέου από την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.

Σε ερώτηση για ένα πιθανό τουρκικό “διπλωματικό άνοιγμα” για τους S-400, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε αυτό το ζήτημα «δεν έχει αλλάξει».

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νεντ Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε την Τουρκία να μην κρατήσει αυτό το σύστημα», επέμεινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, οι Αμερικανοί δεν θα ακυρώσουν τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, εκτός εάν διώξει το ρωσικό σύστημα από το έδαφος της. Αυτή η θέση είναι απόλυτη για τη νεα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέχρι της στιγμής αντιμετωπίζει με σκληρό τρόπο την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων S-400 με στόχο να κατευνασθούν οι εντάσεις στο ζήτημα αυτό που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

«Είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ’ ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους S-300 που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ.

Απαντώντας σε ερώτηση που υπενθύμιζε το «μη επιχειρησιακό» καθεστώς των πυραύλων που είναι ανεπτυγμένοι στην Κρήτη, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε σχετικά με τους S-400 πως η Τουρκία δεν χρειάζεται «να τους χρησιμοποιεί συνεχώς». «Αυτά τα συστήματα (σ.σ.: αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι’ αυτό», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

SHARE