ΗΠΑ καλούν Ακάρ να μην επέμβει στη Συρία – Αρνήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

 

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Μάρκ Έσπερ τηλεφώνησε την Πέμπτη το βράδυ στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, τον οποίο κάλεσε να σεβαστεί τη αμερικανοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία «μηχανισμού ασφαλείας» που θα ελέγχει τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός φέρεται να έδωσε «δραματικό τόνο» στη συνομιλία μετά την αναγγελία της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει σε εισβολή στη βόρεια Συρία εάν δεν γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις της από την Αμερική. Είναι βέβαιο ότι ζήτησε από την Τουρκία να μην υλοποιήσει τις απειλές της και να μην εισβάλει στη Συρία. Φαίνεται όμως ότι έλαβε αρνητική απάντηση από τον κ. Ακαρ, ο οποίος δεν υποχώρησε από το τουρκικό αίτημα για δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, την περιφερειακή ασφάλεια και τη διμερή αμυντική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κ. Έσπερ και ο κ. Ακάρ «αναγνώρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή ενός μηχανισμού ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία και επιβεβαίωσαν ότι ο μηχανισμός είναι ο τρόπος διασφάλισης των συνόρων με βιώσιμο τρόπο».

Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται, διασφαλίζεται ότι «Παγκόσμιος Συνασπισμός μπορεί να αποτρέψει την επανεμφάνιση του ISIS και εξακολουθεί να δεσμεύεται πλήρως για τον στενό συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων», (εννοεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας). Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας, ο κ. Ακάρ και ο κ. Έσπερ συζήτησαν τις προσπάθειες για τη δημιουργία της προτεινόμενης «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία.

 

Η Άγκυρα θεωρεί ότι ο «μηχανισμός ασφαλείας» δεν θα λύσει το πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο κ. Ακάρ υπενθύμισε στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ ανατολικά του ποταμού Ευφράτη μέσα στη Συρία. Φέρεται να του είπε ότι εάν υπάρξει καθυστέρηση στη διαδικασία δημιουργίας της ασφαλούς ζώνης, οι κοινές προσπάθειες θα λήξουν, τονίστηκε από τουρκικές πηγές.

Ο κ. Ακάρ του τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση «τρομοκρατικού» διαδρόμου στο νότιο τμήμα της χώρας. Ως γνωστόν, οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί συμφώνησαν στις 7 Αυγούστου να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία και να αναπτύξουν ένα ειρηνικό διάδρομο για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι Αμερικανοί κατανοούν τη συμφωνία με διαφορετικό τρόπο. Οι Τούρκοι παραπονέθηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν αρκετά για να δημιουργήσουν τη ζώνη αυτή, η οποία -όπως λένε- θα μπορούσε να φιλοξενήσει περίπου 2-3 ​​εκατομμύρια Σύριους που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κατά τον εμφύλιο πόλεμο, που ξεκίνησε το 2011. Ο κ. Ακάρ επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια στην «τρομοκρατική ομάδα» των PKK-YPG και PYD, ιδίως τη χορήγηση όπλων και των πυρομαχικών.

Πηγή: hellasjournal.com

SHARE