ΗΠΑ – FDA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

H αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ δημοσιοποίησε σήμερα ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για τη δυνατότητα διάθεσής του σύντομα στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω.

Τα σχόλια διατυπώθηκαν σε έγγραφα που παρουσιάστηκαν πριν από τη συνεδρίαση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη για να συζητήσουν εάν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία BioNTech SE θα πρέπει να εγκριθεί για επείγουσα χρήση.

Η 53 σελίδων έκθεση του FDA συνιστά την πρώτη ένδειξη των αμερικανικών αρχών για την αποτίμηση του εμβολίου, ενώ αποτελεί και την πλέον λεπτομερή, έως τώρα, ανεξάρτητη μελέτη των δεδομένων που είχαν δημοσιοποιήσει οι δύο εταιρίες.

Οι επιστήμονες του FDA προέβησαν στην δική τους ενδελεχή έρευνα και επιβεβαίωσαν την αποτίμηση της Pfizer ότι δηλαδή το εμβόλιό της ήταν κατά 95% αποτελεσματικό, οι δε βραχυπρόθεσμες παρενέργειές του είναι όντως ανεκτές, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα άκρα, εξάντλησης, πονοκεφάλων, μυϊκών πόνων.

Ολες οι παρενέργειες εξαφανίζονται μετά την παρέλευση δύο ημερών.

To έγγραφο του FDA αναφέρει επίσης ότι η παρακολούθηση 38.000 εθελοντών δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους προσφέρει ισχυρές αποδείξεις «ενός ασφαλούς περιβάλλοντος χωρίς ανησυχίες περί την ασφάλεια, οι οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την επείγουσα διαδικασία αδειοδότησης.

SHARE