ΗΠΑ: Διά βοής Ρεπουμπλικάνοι – Δημοκρατικοί πέρασαν το πακέτο βοήθειας 2,2 τρισ δολαρίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή ένα πακέτο βοήθειας ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία- για να βοηθήσει τα άτομα και τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και να παράσχει στα νοσοκομεία τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιατρικά εφόδια που χρειάζονται επειγόντως.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στην ελεγχόμενη από Δημοκρατικούς βουλή ενέκριναν το πακέτο με δια βοής ψηφοφορία.

Ο Τόμας Μάσι, ένας ανεξάρτητα σκεπτόμενος Ρεπουμπλικανός που έχει αγνοήσει επανειλημμένα ηγέτες του κόμματος, δήλωσε στο Twitter ότι σκέφτηκε πως το νομοσχέδιο περιείχε πάρα πολλές ξένες δαπάνες και έδωσε υπερβολική δύναμη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά δεν ζήτησε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, που κράτησε τρεις ώρες.

Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μάσι έναν “τρίτης διαλογής αντάρτη” στο Twitter και είπε ότι πρέπει να πεταχτεί έξω από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. “Θέλει μόνο τη δημοσιότητα. Δεν μπορεί να το σταματήσει, μόνο να το καθυστερήσει “, έγραψε ο Τραμπ.

Το πακέτο διάσωσης -το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο μέτρο δημοσιονομικής αρωγής που πέρασε ποτέ από το Κογκρέσο- θα προκαλέσει άμεσες πληρωμές στους Αμερικανούς εντός τριών εβδομάδων μόλις ο Τραμπ το υπογράψει. Πέρασε από τη Γερουσία ομόφωνα την Τετάρτη το βράδυ.

Το μέτρο των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει 500 δισεκατομμύρια δολάρια που θα βοηθήσουν τις βιομηχανίες που πλήττονται σκληρά και 290 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές ύψους έως 3,000 δολάρια σε εκατομμύρια οικογένειες.

Θα παράσχει επίσης 350 δισ. δολάρια για δάνεια μικρών επιχειρήσεων, 250 δισ. δολάρια για ενισχυμένη βοήθεια ανεργίας και τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια για νοσοκομεία και συναφή συστήματα υγείας.

Η σπάνια αλλά βαθιά, διμερής υποστήριξη στο Κογκρέσο υπογράμμισε πόσο σοβαρά οι νομοθέτες λαμβάνουν την πανδημία, καθώς οι Αμερικανοί υποφέρουν και το ιατρικό σύστημα απειλείται με κατάρρευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν την Κίνα και την Ιταλία την Πέμπτη ως η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων των ΗΠΑ πέρασε 85.000 και ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τα 1.200.

SHARE