ΙΟΒΕ: Ύφεση 7,5% – 10,5% το 2020 – Αβέβαιη ανάπτυξη το ’21 – Πάνω από 19% η ανεργία

Ύφεση μεταξύ 7,5% και 10,5% προβλέπει εφέτος για την Ελλάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές του εκτιμήσεις για ύφεση μεταξύ 5% – 10%.

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, ανέφερε πως με βάση το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει ύφεση 7,5% ο αποπληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2% σε ετήσια βάση, ήτοι η ονομαστική ύφεση θα είναι της τάξης 9-9,5%. 

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5% με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13-14%.

«Δεν είναι βέβαιη η ανάπτυξη για το 2021»

Σχετικά με το επόμενο έτος ο κ. Βέττας είπε πως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως θα έχουμε ανάπτυξη. «Δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο βασικό σενάριο το IOBE εκτιμά αύξηση της ανεργίας άνω του 19% το 2020, ενώ στο δυσμενές εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ανέφερε πως “από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες από πολλούς  άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξοι”. 

Ο κ. Θωμόπουλος είπε πως οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ θα επανεξεταστούν μετά το καλοκαίρι, ενώ εξέφρασε την ελπίδα “να μην είναι προς το χειρότερο”. Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας. Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει γίνει ανταγωνιστική, ανέφερε πως σωστά η Κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρων, αλλά όπως είπε “αυτό δεν φτάνει”.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αδυναμία και καθυστέρηση στη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης για μια σχεδόν δεκαετία και ο εφησυχασμός πως απλώς μέσα από τη διεθνή ανάκαμψη και μείωση του κόστους χρήματος θα λυθούν και τα δικά μας προβλήματα, μας έφεραν σε περισσότερο δύσκολη θέση στην αφετηρία της νέας πρόκλησης του κορονοϊού.

Κατά το Ίδρυμα, η δυνατότητα ισχυρής ανάπτυξης υπάρχει, αλλά απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στο πώς λειτουργεί το κράτος και το σύστημα παραγωγής στη χώρα. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ ξεκαθαρίζει πως παρά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως, στο βάθος πολλών μηνών, υπάρχει η δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης χωρίς όρια και κόστος.

SHARE