ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος – Υποχώρηση λιανικού εμπορίου

Ανέκαμψε το οικονομικό κλίμα το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, με τις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία να βελτιώνονται αισθητά με βασικό «άρμα» την πορεία των εξαγωγών αλλά το λιανικό εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να υποχωρούν.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος διαμορφώθηκε στις 101,3 μονάδες από 99,6 που ήταν τον Ιανουάριο. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, αυτή είναι η υψηλότερη επίδοσή από τον Σεπτέμβριο του 2018, αν και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι κινείται χαμηλότερα.

Ανά τομείς, στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες καταγράφεται βελτίωση του κλίματος, σε αντίθεση με τους άλλους τομείς και ειδικά το Λιανικό εμπόριο όπου σημειώνεται διόρθωση της έντονης ανόδου που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, στο Λιανικό Εμπόριο φάνηκε ότι η έντονη βελτίωση του προηγούμενου μήνα ήταν πρόσκαιρη και διορθώθηκε αμέσως. Άλλωστε, και στην πλευρά των νοικοκυριών ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επίσης διορθώνει την πορεία του η οποία ήταν συστηματικά ανοδική κατά τους προηγούμενους μήνες.

Η βιομηχανία επηρεάζεται περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πορεία της διεθνούς ζήτησης και ο σχετικός δείκτης παρουσιάζει ανάκαμψη μετά την πρόσφατη καθοδική τάση.

Ο παράγοντας εκλογές

Συνολικά, το οικονομικό κλίμα παρουσιάζει μεικτή εικόνα το τελευταίο διάστημα. Καθώς κινούμαστε σε προεκλογική συγκυρία, οι εξαγγελίες τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες, μια τάση η οποία επαναλαμβάνεται συστηματικά σχεδόν από το 1981, από την έναρξη δηλαδή των ερευνών αυτών στην Ελλάδα. Όμως, καθώς αφενός ζήτημα του ακριβούς χρόνου των εκλογών παραμένει σε εκκρεμότητα και, αφετέρου, συντρέχουν αντίρροπες δυνάμεις στο διεθνή και εγχώριο οικονομικό κύκλο, η συνολική εικόνα είναι μεικτή παραπέμποντας περισσότερο σε στάση αναμονής των αποφάσεων και εξελίξεων.

Επιχειρηματικές προσδοκίες

Την ίδια στιγμή ο δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο, μετά από μια περίοδο υποχώρησης πέντε μηνών, στις 104,1 (από 97,6) μονάδες, επίδοση ωστόσο χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (108,7 μον.).

Οι εξαγγελίες λόγω προεκλογικής περιόδου τείνουν να βελτιώνουν τις προσδοκίες, τάση που καταγράφεται συστηματικά. Οι προβλέψεις για περαιτέρω ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, σε συνδυασμό με την άνοδο των εξαγωγών συνολικά δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα. Η κλιμάκωση των ιδιωτικών επενδύσεων, η υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων – παραχωρήσεων, η χρηματοδότηση επενδύσεων στη μεταποίηση σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας ενισχύουν τις προοπτικές της εγχώριας βιομηχανίας. Από την άλλη, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κυρίως λόγω της αστάθειας σε αναδυόμενες αγορές και των προστατευτικών εμπορικών πολιτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και των προκαλούμενων αντιδράσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα και τον Καναδά, επηρεάζει τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις του τομέα.

«Άρμα» οι εξαγωγές

Σύμφωνα με την έρευνα οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση. Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το 2018 ξεπέρασαν τα €13,7 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13% σε σχέση με το 2017. Ομοίως, ανοδικά κινήθηκαν και οι συνολικές εξαγωγές (15,8%), η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα €33 δισεκ.

Από την άλλη πλευρά, ηπιότερη είναι η άνοδος των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων σε σχέση με τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το 2018 (3,1%), με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα να περιορίζεται κατά €672 εκατ., στα €16.190 εκατ., δηλαδή κατά -3,9%. Αντίθετα, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των εξαγόμενων προϊόντων έχει αυξηθεί την εξεταζόμενη περίοδο σε σχέση με το 2017 κατά 0,6% (από €20.6170 εκατ. στα €20.734 εκατ.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκε, όπως και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Αναλυτικότερα:

Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κέρδισε 17 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 27, με το 36% (από 28%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 9% (από 18%) μείωσή της.

Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση αυξάνεται τον Φεβρουάριο στις +13 (από +5) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διαμορφώνεται στο 22% (από +18) και το 8% (από 13%) να αναμένει υποχώρηση.

Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύονται σημαντικά τον Φεβρουάριο (στις +29 μον. το ισοζύγιο από +10), με το 36% (από 26%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 7% (από 16%) μείωσή τους. Αντιθέτως, ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε στις +3 (από +8) μονάδες, με το 24% (από 26%) των ερωτηθέντων να εκτιμά άνοδό τους.

Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Φεβρουάριο μικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο αποδυναμώνονται (+5 από +8 μον. ο δείκτης), ενώ οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού (-17 από -21 μον. ο δείκτης) βελτιώνονται, όπως επίσης οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες, οι οποίες ενισχύθηκαν αισθητά (+23 από +6 μον. ο δείκτης).

Μεταβολές τιμών

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών διαμορφώθηκε στις +9 (από +5) μονάδες, με το 85% (από 79%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε όρους τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, καταγράφεται ήπια πτώση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο (-0,9%) ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο σχετικός δείκτης παραμένει σταθερός.

Παραγγελίες και αποθέματα

Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις -17 μονάδες (από -18μον.), με το 25% (από 26%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 8% να αναφέρει το αντίθετο.

Τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο βρέθηκε στο ίδιο επίπεδο, στις +9 μονάδες, με το 16% (από 18%) των επιχειρήσεων να αναφέρει εκ νέου υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 7% (από 9%) να δηλώνει το αντίθετο.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 5,5 (από 5,2) μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να παραμένει αμετάβλητο, στο 70,0%. Όπως έχει ήδη επισημανθεί και σε προηγούμενα δελτία, μετά το καλοκαίρι του 2015, η χρησιμοποίηση του εργοστασιακού δυναμικού έχει ενισχυθεί σημαντικά, κινούμενη συνήθως πάνω από το 70%, λόγω της αυξημένης παραγωγής. Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών είναι μικτές.

Αναλυτικά:

Σε επίπεδο βασικών τομέων, η τάση των προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά είναι αντίστοιχα ανοδική με το συνολικό δείκτη στη Βιομηχανία, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,5 (από 95,6) μονάδες, με βελτίωση σε όλες τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, ιδίως στην παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης καταγράφει μια ήπια βελτίωση στις -12 (από -17) μονάδες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την παραγωγή κινείται στις +20 (από +5) μονάδες, με το δείκτη εκτιμήσεων των αποθεμάτων να αυξάνεται ελαφρά στις +6 (από +4) μονάδες. οι τάσεις στις εξαγωγές είναι ανοδική, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των -6 μονάδων βελτιώνεται αισθητά, στις +10 μονάδες. Τέλος, οι προβλέψεις για τις τιμές υποδηλώνουν εξασθένιση, με το σχετικό δείκτη να κινείται στις +2 (από +8) μονάδες και το 91% (από 77%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους.

Αντιθέτως στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης μειώνεται στις 95,1 (από 104,6) μονάδες, λόγω της επιδείνωσης των παραγγελιών και της ζήτησης. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή μειώνεται στις +18 (από +22) μονάδες, ενώ ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξασθενεί περαιτέρω, στις -24 (από -12) μονάδες. Η τάση στο ισοζύγιο εκτιμήσεων για τα αποθέματα καταγράφει βελτίωση στις 28 (από +17) μονάδες ο δείκτης, ενώ οι εξαγωγικές προοπτικές παραμένουν σταθερές.

Απασχόληση

Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της απασχόλησης ο δείκτης παραμένει σταθερός, στις 57 μονάδες, ενώ ως προς τις τιμές, ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις +21 (από +17) μονάδες, με 4 στις 5 επιχειρήσεις να αναμένουν σταθερότητα.

Τέλος, ανοδικά κινείται ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 109,6 (από 98,1) μονάδες, πρωτίστως λόγω της ενίσχυσης των προσδοκιών για τις πωλήσεις τους κατά τους 3-4 ερχόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης παραμένει σταθερό, στις -20 μονάδες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα σημειώνουν μείωση +6 (από +12 μονάδες) ο δείκτης. Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή αυξάνεται κατά 26 μονάδες, στις +38, ενώ η τάση για τις εξαγωγές είναι ανοδική, με τις προβλέψεις για την απασχόληση να βελτιώνονται, με το σχετικό δείκτη να κινείται στη +1 (από -1) μονάδα. Το ισοζύγιο στις προσδοκίες για τις τιμές βελτιώνεται αισθητά στις +14 (από -2 μον.), με το 17% (από 8%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδό τους και ένα 4% (από 10%) να προσδοκά αντίθετα μείωση.

SHARE