Ινδοί αγρότες κατά νόμων που τους αφανίζουν στηρίζοντας μεγάλες εταιρείες

Χιλιάδες αγρότες στην Ινδία που διαμαρτύρονταν για μια σειρά νέων νόμων, που υποστηρίζουν ότι θα περιορίσουν τα έσοδά τους και θα ωφελήσουν τις μεγάλες εταιρείες, συνεπλάκησαν με την αστυνομία, η οποία προσπαθούσε να ανακόψει την πορεία διαμαρτυρίας τους προς την πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δείχνουν στήλες καπνού και κάποιους να πετούν πέτρες στην αστυνομία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές προσπαθούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους, παραμερίζοντας τα οδοφράγματα, κραδαίνοντας σημαίες και ραβδιά.

Βάσει των νέων νόμων που τέθηκαν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, τους οποίους ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε ορόσημο για τη γεωργία, οι αγρότες είναι ελεύθεροι να πωλούν τα προϊόντα τους οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, αντί για τις ρυθμιζόμενες από την κυβέρνηση αγορές χονδρικής πώλησης, όπου οι αγρότες έχουν εξασφαλισμένη μια ελάχιστη τιμή προμήθειας.

Πολλές οργανώσεις αγροτών αντιτίθενται στη νέα νομοθεσία, διαμαρτυρόμενοι ότι με αυτήν οι μικροί παραγωγοί χάνουν την διαπραγματευτική τους ισχύ. Επίσης φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τελικά την υποστήριξη των τιμών για το σιτάρι και το ρύζι.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν είναι στα σχέδιά της η εξάλειψη των αγορών χονδρικής.

Η νέα νομοθεσία αποσκοπεί να καταστήσει πιο επαρκή τον τεράστιο αγροτικό τομέα της χώρας, αποδεσμεύοντας τους αγρότες που θέλουν να πωλούν απευθείας σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Walmart.

Η γεωργία αντιστοιχεί σε περίπου το 15% της ινδικής οικονομίας και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για περίπου το 58% του πληθυσμού της χώρας.

Οι αγρότες σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας αντιμετωπίζουν κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω πλημμυρών, κακών σοδειών και συσσώρευσης χρεών. Μόνον το 2019, 10.281 αγρότες και αγροτικοί εργάτες αυτοκτόνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE