Incrediblue: Δαμάζοντας τα κύματα…διαδικτυακά! Μια ελληνική startup, προσφέρει πρακτικές λύσεις στους σκαφάτους

bankwars_incrediblue

Μια ελληνική startup, που ακούει στο όνομα incrediblue έρχεται να προσφέρει πρακτικές λύσεις στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σκαφών.

Με την δημιουργία ενός απλού marketplace και εύχρηστων εργαλείων, φιλοδοξεί μεταξύ άλλων να κάνει τους ιδιοκτήτες σκαφών να…πλέουν σε «πελάγη» ηρεμίας σ’ ότι αφορά στις κρατήσεις και την διαχείριση των πελατών τους.

Το incrediblue ξεκίνησε από τρεις νέους ανθρώπους τον Γιώργο Γάτο τον Αντώνη Φιοράκη και τον Θοδωρή Ορφανίδη και σήμερα η ομάδα αριθμεί συνολικά έξι άτομα. Οι δύο πρώτοι, ασχολούμενοι οι ίδιοι με την  ιστιοπλοΐα  ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες κρατήσεων και αποφάσισαν με εργαλείο την τεχνολογία και την ωφελιμότητα που προσφέρουν οι διάφορες πλατφόρμες (marketplaces) όπως το Airbnb για κρατήσεις/ενοικιάσεις κατοικιών, να κάνουν κάτι αντίστοιχο στον χώρο των σκαφών.

Το incrediblue είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας ιδιοκτήτης σκάφους για να επικοινωνήσει με έναν δυνητικό πελάτη αλλά και αντίστροφα: ο δυνητικός πελάτης ανάλογα με τις προτιμήσεις του, την «τσέπη» του και βλέποντας την βαθμολογία άλλων χρηστών για ιδιοκτήτες σκαφών μπορεί να βρει εύκολα και απλά αυτό που ψάχνει.

Επιπλέον, ο δυνητικός πελάτης μπορεί να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του σκάφους, να ανταλλάξουν μηνύματα, να γίνει η κράτηση και να πραγματοποιηθεί η πληρωμή μέσω ενός ασφαλούς συστήματος πληρωμών.

Στην παρούσα φάση, το incrediblue  είναι ακόμη σε δοκιμαστική έκδοση (μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει το επίσημο λανσάρισμα) ενώ στην πλατφόρμα υπάρχουν πάνω από 100 σκάφη που μπορείς να νοικιάσεις σε Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, Πορτογαλία. Επόμενες χώρες στη λίστα είναι η  Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία.

Μελλοντικός στόχος της ομάδας του incrediblue είναι οι skippers (διπλωματούχοι ναυσιπλοϊάς) να μπορούν να βρουν και εργασία μέσω της εγγραφής τους στην πλατφόρμα στη περίπτωση που κάποιος χρειάζεται οδηγό για το σκάφος που θα νοικιάσει.

Όσο για το εύλογο ερώτημα που προκύπτει σε πολλούς ότι δηλαδή το incrediblue απευθύνεται σ’ ένα ευκατάστατο κοινό, οι δημιουργοί του διευκρινίζουν ότι αυτό είναι λίγο-πολύ ένας μύθος: Κάποιος εφόσον το επιθυμεί έχει την δυνατότητα να νοικιάσει ένα ιστιοπλοϊκό ακόμη και με 20 ευρώ το άτομο ανά βραδιά.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φιοράκη, το incrediblue δίνει την δυνατότητα στον δυνητικό πελάτη να μπορεί να δει πραγματικές φωτογραφίες των σκαφών κι όχι τύπου «μπροσούρας» που συναντώνται στις διάφορες ιστοσελίδες και επιπλέον να βρει αυτό που ψάχνει σχετικά γρήγορα και συγκεντρωμένα αποφεύγοντας τον κόπο να επισκέπτεται μεμονωμένες ιστοσελίδες.

Η ομάδα του incrediblue συναντά κάθε ιδιοκτήτη σκάφους χωριστά και βλέπει από κοντά τα σκάφη.

Ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το που εγγράφεται στο incrediblue, μπορεί να βαθμολογηθεί από τους άλλους χρήστες για τις υπηρεσίες του, να έχει έλεγχο της πληροφορίας σχετικά με τους πελάτες του και την δυνατότητα να διαφημίζεται μέσω της πλατφόρμας, χωρίς την ανάγκη να διατηρεί δική του ιστοσελίδα.

Το πιο σημαντικό όμως ίσως είναι ότι σε περίπτωση μιας παραδοσιακής κράτησης με την μεσολάβηση ενός ναυλομεσίτη μπορεί να κρατηθεί από τον ιδιοκτήτη σκάφους μέχρι και ποσοστό 40% του συνολικού ποσού. Στο incrediblue, εφόσον γίνει η κράτηση, η πληρωμή ανέρχεται μόνο στο 15% του ποσού.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φιοράκη, ένα επιπλέον πλεονέκτημα του incrediblue είναι το ενσωματωμένο ασφαλές σύστημα πληρωμών «Ενόψει του φόβου το προηγούμενο διάστημα, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πολλοί ιδιοκτήτες σκαφών αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τις πληρωμές. Σε μια πλατφόρμα όπως η δική μας, δεν υφίστανται τέτοιου είδους κίνδυνος, λόγω της ύπαρξης ενός ασφαλούς συστήματος πραγματοποίησης των πληρωμών.» λέει χαρακτηριστικά.

To incrediblue μετρά ήδη δύο βραβεία στο ενεργητικό του, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα στο πλαίσιο του TedxAthensSalon που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.

Επιπλέον, στον μεγάλο διαγωνισμό του HowToWeb στο Βουκουρέστι το incrediblue κατάφερε να τερματίσει πρώτο ανάμεσα σε περίπου 33 ευρωπαϊκές startups αποσπώντας το χρηματικό έπαθλο των 10.000 δολλαρίων και γράφοντας γι’ αυτό μεγάλα τεχνολογικά sites όπως το TechCrunch, Wired, The Next Web.

Και επειδή το παν είναι η προετοιμασία και η σωστή έρευνα αγοράς για να χτυπήσεις «φλέβα» στην αγορά που θέλεις να κινηθείς, ο Αντώνης Φιοράκης σημειώνει ότι «Σε ένα marketplace όπως είναι το incrediblue καλείσαι να ικανοποιήσεις δύο πλευρές: τόσο τους δυνητικούς πελάτες όσο και τους ιδιοκτήτες σκαφών. Αυτό είναι ενίοτε δύσκολο. Εμείς το καταφέρνουμε (ελπίζουμε) μέσω της συνεχούς έρευνας αγοράς που κάνουμε. Ήδη από την αρχή, ρωτούσαμε σε εκθέσεις αλλά και από τον κύκλο γνωριμιών μας τόσο πελάτες όσο και ιδιοκτήτες σκαφών πώς θα τους φαινόταν η ύπαρξη μιας πλατφόρμας όπως το incrediblue. Η απάντηση και από τις δύο πλευρές είναι ότι θα τους έλυνε τα χέρια, παραθέτοντάς μας μια σειρά από λόγους.  Όποτε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο χτίσιμο της πλατφόρμας, με τον Θοδωρή και τον Γιώργο να παραιτούνται από τις δουλειές τους για να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο εγχείρημα. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση της αναζήτησης χρηματοδότησης και  είμαστε αισιόδοξοι, διότι πιστεύουμε ότι μια πολύ καλά δουλεμένη ιδέα με μια γερή ομάδα από πίσω, βρίσκει τον δρόμο της όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά και στα επόμενα κρίσιμα στάδια εξέλιξής της.» 

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.techcrunch.com 

SHARE