Η ξαναζεσταμένη “σούπα” Βαρουφάκη με ΟΠΑΠ και Ελληνικό -Ταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώσεις ΝΔ-Δραγασάκη

 

Φωτιές άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γ.Βαρουφάκης με τη συνέντευξη που έδωσε στο ΒΗΜΑ και προκάλεσε την οργή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Γιάννη Δραγασάκη. Στο “παιχνίδι” μπήκε και η ΝΔ που κάλεσε τον κ.Δραγασάκη να απαντήσει επί της ουσίας όσων καταγγέλλει ο Γ.Βαρουφάκης, με τον πρώην αντιπρόεδρο να απαντά ότι η  ΝΔ αξιοποιεί τον Βαρουφάκη για τον αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα της πολιτικής της

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής»,πέρα από τις γνωστές του θέσεις  πως «χωρίς βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους η χώρα θα παραμείνει μη βιώσιμη και σε διαδικασία μόνιμης ρευστοποίησης-ερημοποίησης”*, απάντησε και σε ερωτήσεις για προηγούμενες καταγγελίες του για την εποχή ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα για τον ΟΠΑΠ και το Ελληνικό. 

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του στη βουλή για μεθοδεύσεις «πίσω από την πλάτη σας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήσασταν υπουργός Οικονομικών υπέρ του ΟΠΑΠ, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Ποτέ δεν υπονοώ. Καταθέτω την αλήθεια που, εν προκειμένω, έχει ως εξής. Όταν ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών “κληρονόμησα” σύμβαση που έδινε στον ΟΠΑΠ το δικαίωμα, όπως είχε πει ο Κώστας Καραμανλής, να μετατρέψει την Ελλάδα σε απέραντο καζίνο σπέρνοντας 14 χιλιάδες μαγαζιά παιγνιομηχανημάτων τζόγου (VLTs) σε κάθε γειτονιά της χώρας – τα ΟΠΑΠ Play. Η σύμβαση ήταν νομικά ισχυρή κι η ακύρωσή της πράγματι θα κόστιζε υπερβολικά στο Δημόσιο. Για αυτό δεν την προσέβαλα. Αυτό που έκανα, όπως είχα δικαίωμα αλλά και ιερή υποχρέωση να κάνω, ήταν να προστατεύσω τους πολίτες, ιδίως τους πιο ευάλωτους, από τις Σειρήνες του Τζόγου. Πώς; Μέσω της ρυθμιστικής αρχής, της Επιτροπής Παιγνίων, που έχει την ευθύνη για τον ορισμό των κανόνων.

Ο βασικός κανόνας που εισαγάγαμε ήταν η μέγιστη “χασούρα” ανά άτομο ανά ημέρα να μην υπερβαίνει τα 60 ευρώ – ένα ποσό ουκ ευκαταφρόνητο για τους ήδη πτωχοποιημένους “πελάτες” που έβαζε στο στόχαστρό του ο ΟΠΑΠ. Αμέσως άρχισα να δέχομαι επιθέσεις επειδή τόλμησα να ορθώσω έστω κι αυτό το χαμηλό τείχος προστασίας γύρω από, ως επί το πλείστον, φτωχούς ανθρώπους τους οποίους ο ΟΠΑΠ δελεάζει με φρούδες ελπίδες ώστε να τους ξεζουμίσει. Εκείνο που δεν περίμενα ήταν ότι την βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας».

Στην ερώτηση ότι «ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σας κατηγορεί ότι με δικές σας “πρόχειρες αποφάσεις” και “άστοχες παρεμβάσεις” παρείχατε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να διεκδικεί τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, ποιος έχει δίκαιο;» ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε:

«Ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν και εύλογος και νόμιμος και ηθικός. Κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν θα επιβράβευε τις απειλές του αρπακτικού ΟΠΑΠ! Πράγματι, όσο ήμουν υπουργός οικονομικών, ούτε μία φορά δεν μου ειπώθηκε από κανέναν συνάδελφο, ούτε από τον κ. Δραγασάκη, ότι ο περιορισμός των 60 ευρώ ήταν “άστοχος” ή ότι θα επέφερε “τεράστιες αποζημιώσεις”. Τσιμουδιά. Απλά, υποχθόνια, άνθρωποι της Αντιπροεδρίας υπονόμευαν το έργο της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ. Κι όταν παραιτήθηκα, εν μια νυκτί το θεσμικό πλαίσιο μεταμορφώθηκε σύμφωνα με τις εντολές του ΟΠΑΠ.

Το ότι ο κ. Δραγασάκης ακόμα και σήμερα παρουσιάζει τις αξιώσεις εκείνες του ΟΠΑΠ ως πραγματική απειλή για το δημόσιο ταμείο απλά καταδεικνύει ότι, και σήμερα, παραγοντίζει εκούσια ή ακούσια εκ μέρους της εταιρείας. Πρόκειται για θέμα διαχρονικής σημασίας: Φαντάζεστε ένα κράτος να κάνει “πίσω” κάθε φορά που κάποιος ισχυρός το απειλεί με μηνύσεις αν δεν του γίνει το χατίρι;».

Τέλος σε ερώτηση για το Ελληνικό και τις επικρίσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε για συμπαιγνία επειδή ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό αν και με διαφοροποιήσεις. Ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Η παράδοση του Ελληνικού στον κ. Λάτση, αποτελεί τον ορισμό της διαπλεκόμενης απο-επένδυσης. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί θλιβερότερο θέαμα στη Βουλή από την πρόσφατη κοκορομαχία όπου οι κκ. Τσίπρας και Σταϊκούρας ανταγωνίζονταν για το ποιος, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ, εξυπηρέτησαν αποτελεσματικότερα την απο-επένδυση του κ. Λάτση».

Η  ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

“O Yπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, Γ. Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Το Βήμα” διατυπώνει πολύ βαριές καταγγελίες κατά του τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, ότι λειτούργησε υπέρ συμφερόντων εταιρείας κι όχι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. “Δεν περίμενα ότι τη βρώμικη δουλειά του τσέχικου ΟΠΑΠ θα έφερε εις πέρας ο σύντροφος αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας” λέει ο κ. Βαρουφάκης και καταγγέλλει υπονόμευση του έργου της Επιτροπής Παιγνίων υπέρ του ΟΠΑΠ και “αλλαγή εν μία νυκτί του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις εντολές της εταιρείας”. Οι καταγγελίες είναι σαφείς και ονομαστικές και περιμένουμε σαφείς απαντήσεις από τον κ. Δραγασάκη αλλά και από τον κ. Τσίπρα για τα καταγγελλόμενα σε βάρος του αντιπροέδρου του. Διαψεύδουν αυτά που λέει ο τότε Υπουργός Οικονομικών; Τους συκοφαντεί ή περιγράφει αυτό που έζησε; Δεν πρόκειται περί ενός θέματος κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά για μια πολύ σοβαρή υπόθεση δημόσιου συμφέροντος. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους”

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

Σφοδρή επίθεση Δραγασάκη κατά Βαρουφάκη - tomanifesto.gr

Για «ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ-Βαρουφάκη-επιχειρηματικών συμφερόντων», κάνει λόγο με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στις αναφορές του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη δήλωσή του ο κ. Δραγασάκης αναφέρει ακόμη: «Ο Γ. Βαρουφάκης σε ξεκάθαρο συντονισμό με συμφέροντα επαναλαμβάνει σήμερα τις συκοφαντίες του. Η ΝΔ με καθυστέρηση τον αξιοποιεί ως “χρήσιμο λαγό”. Η αθλιότητα όμως δεν θα μένει αναπάντητη. Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ήδη καταγραφεί επίσημα σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Όσοι ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θα τη βρουν εκεί».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ: ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο κ.ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ…

«Μόνο γέλιο προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη περί δήθεν συμπαιγνίας με τον κ. Βαρουφάκη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Ας απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα κι ας αφήσει τα ανέκδοτα. Όσο για την επιστολή την οποία επικαλείται, προφανώς δεν απαντάει στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη, ότι έκανε τη βρώμικη δουλειά της εταιρείας.

Ο κ. Δραγασάκης ή θα απαντήσει επί της ουσίας στις καταγγελίες του κ. Βαρουφάκη ή θα κινηθεί άμεσα δικαστικά εναντίον του. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να πετάει τη μπάλα στην κερκίδα».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ

«Είναι φανερό ότι η ΝΔ αξιοποιεί τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον αποπροσανατολισμό από τα αδιέξοδα της πολιτικής της», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός, Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στην δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ με αφορμή τις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Συνεχίζοντας ο κ. Δραγασάκης αναφέρει: «Αφού όμως η ΝΔ τον θεωρεί αξιόπιστο, αυτόν και τις συκοφαντίες του δεν έχει παρά να αναλάβει δράση: Να ακυρώσει λοιπόν εδώ και τώρα η κυβέρνησή της τις υποτιθέμενες “βρώμικες” ρυθμίσεις που δήθεν έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και να διώξει τις “μαφίες” από την Ελλάδα. Και να μη ξεχάσει και… εκείνους που τις έφεραν».

 

*ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΥΣ

Το ιδιωτικό χρέος  έχει ήδη ξεπεράσει το 150% του εθνικού εισοδήματος,Αν προσθέσουμε σε αυτό το 210% του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται το ψεύδος στο οποίο επενδύουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, υπό τις κυβερνήσεις τους η χρεοκοπία απεφεύχθη. Νέα χρεοκοπία είναι βέβαια αδύνατη, δεδομένου ότι η “προηγούμενη” δεν τελείωσε ποτέ! Η Ελλάδα ζει την ίδια, ατελείωτη, τετραπλή χρεοκοπία από τα τέλη του 2009: χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, χρεοκοπημένα νοικοκυριά, χρεοκοπημένες τράπεζες, χρεοκοπημένο κράτος.

Τότε, θα ρωτήσετε, γιατί δεν προχωρά η αναδιάρθρωση; Επειδή, δυστυχώς, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες κυβερνούν οι αντιπρόσωποι μιας παρασιτικής ολιγαρχίας που εκμεταλλεύεται αυτή την χρεοκοπία με τεράστια ποσοστά κέρδους. Καλύτερο παράδειγμα τα κόκκινα δάνεια: αγοράζοντάς τα προς 3% της ονομαστικής τους αξίας, βγάζοντας τα ακίνητα στο σφυρί και τα κέρδη στα Νησιά Κέιμαν, πως να μην υπερθεματίζουν για την “καλή πορεία” της ελληνικής οικονομίας;

SHARE