Οι τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη στις 18-19 Απριλίου – Τα μαντάτα από τον SSM – Καμία αλλαγή στο management -Τα σενάρια μετά τα stress tests

 

Στη Φρανκφούρτη θα μεταβούν την ερχόμενη εβδομάδα (18-19 Απριλίου) οι Έλληνες τραπεζίτες, προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των stress tests.
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του SSM, η οποία θα κρίνει ποιες τράπεζες θα χρειαστούν (ή όχι) αυξήσεις κεφαλαίου.  Στις τράπεζες επικρατεί αισιοδοξία ότι και τα 4 συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν με επιτυχία τις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια προληπτική αύξηση κεφαλαίου. 
Tραπεζικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο δεν θα είναι κάτω από το 5%.
Υπό αυτό το πρίσμα, το θετικό σενάριο προβλέπει ότι και οι 4 τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν capital plans και να προχωρήσουν σε ΑΜΚ. Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι μία ή δύο τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν capital plans έως τα μέσα Ιουλίου και να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου το 2019.
Επανασχεδιασμός στρατηγικής για τα NPLs 
Παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες έχουν καθυστερήσει αρκετά, γεγονός που τις οδηγεί σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους.
Την ίδια ώρα, τραπεζικά στελέχη ανησυχούν για το γεγονός ότι στο α΄τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός αύξησης των NPLs ξεπέρασε τον ρυθμό μείωσης. 
Tο ΔΝΤ ζητά ριζική επίλυση του θέματος και επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πωλήσεις και οι ρευστοποιήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων.
Μετά τα stress tests οι τράπεζες θα εξετάσουν επιλογές για τη χρήση διαθέσιμων εργαλείων, όπως η σύσταση bad bank ή η δημιουργία ειδικού φορέα  που θα παρέχει εγγύηση σε τμήμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.
Δεν αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις 
Όσον αφορά στην τύχη των διοικήσεων σε Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, για τις οποίες υπήρξαν τα …συνήθη αβάσιμα δημοσιεύματα, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα προκύψουν αλλαγές.
Το ΤΧΣ θα συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του Λ.Φραγκιαδάκη στην Εθνική Τράπεζα, παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε  μετά το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και την εμπλοκή της πώλησης της Banca Romaneasca.
Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης, θεωρείται βέβαιο  ότι  θα παραμείνει τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο επικεφαλής της τράπεζας, καθώς, αφενός  απολαμβάνει της στήριξης των μετόχων και αφετέρου, η τράπεζα συγκεντρώνει την καλύτερη βαθμολογία ως προς την επίτευξη των στόχων εν όψει των stress tests.
Οι εκκρεμότητες της Εθνικής Τράπεζας 
Με σημαντικές προκλήσεις βρίσκεται αντιμέτωπη η Εθνική Τράπεζα, καθώς έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από δεσμεύσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στο πλάνο αναδιάρθρωσης.
Μετά το ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Banca Romanaesca, η Εθνική πρέπει να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών για τη ρουμανική θυγατρική, την Εθνική Τράπεζα Κύπρου, τη θυγατρική στα Σκόπια και το δίκτυο των καταστημάτων στην Αίγυπτο.  Η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη πουλήσει τις δραστηριότητές της σε Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, μετά το ναυάγιο με την Exin και τους ελληνοαμερικάνους επενδυτές,  η πώλησή της θεωρείται κρίσιμη, προκειμένου, εκτός των άλλων, να επιτευχθεί και ο στόχος για μείωση του προσωπικού του Ομίλου κάτω από τα 9.950 άτομα. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι ανοιχτή σε όλους τους διεκδικητές, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού. (Fosun, Gongbao, Wintime) και μάλιστα με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του 2017, τα οποία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με αυτά του 2016. Σημειώνεται ότι η Exin για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε προσφέρει τίμημα 718 εκατ. ευρώ.

SHARE